open-navfaktor-logo
search
Prozvao ministarstvo
Salkić o blokadi rada BH-Gasa i Južnoj intekonekciji: Ko je kome nudio mito od milion eura
V. d. direktor BH-Gasa Jasmin Salkić oglasio se u vezi sa "blokadom rada" ovog preduzeća, ali i projektom Južne interkonekcije.
16.08.2021. u 12:55
get url
text

Tvrdi da i dalje pojedini mediji objavljuju besmislene tvrdnje o propalim projektima za koje im je sada kriv direktor Salkić, te ističe da je u obavezi da "zaštitnicima kriminala u ministarstvu javno objavim jedan dio teksta iz izvještaja finansijske policije od prije mnogo godina":

"Međutim, kada je izgradnja počela, Žagovec se predomislio pa je u posao uključio i svoju firmu 'GMC Inženjering' koja je radila pod okriljem izvođača 'Monter SM'. Žagovec kaže da nije učestvovao u izboru firme 'Monter SM' za izvođača radova, već je u BH-Gas došao nakon izbora pa ne smatra da je uradio išta nezakonito.

VEZANI TEKST - BH-Gas gubi kontrolu nad gasovodom visokog pritiska, istekle im registracije terenskim vozilima

Tako nije smatrala Finansijska policija FBiH koja je u izvještaju iz decembra 2013. godine prijavila Žagoveca Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) da je zloupotrebom položaja sebi omogućio korist u iznosu od najmanje 37.158,34 KM.

Finansijska policija je prijavila da su Žagovec i 'Monter SM' pokušali sakriti saradnju. Citirali su poruku koju je Žagovecu poslala Suzana Zeljko, jedan od tadašnjih direktora u 'Monteru SM'. Ona mu piše da bi bilo nezakonito njegovu firmu uposliti kao podizvođača, objašnjavajući kako bi mogli zaobići zakonsku obavezu:

- Mašinske radove na odvojku za Novi Travnik možemo u kompletu ugovoriti s vama, ali vas ne možemo nominirati kao podizvođača nego s vašom firmom napraviti ugovor za najam ljudi, agregata i druge potrebne opreme (savijačice, cjevopolagača…), koji ostaje među nama i ne prijavljuje se nigdje - pisala je Zeljko Žagovecu".

- Ovo je dio izvještaja o izgradnji gasovoda Zenica-Travnik koji je dio Južne interkonekcije. Znači, autori priča o kriminalu zaboravljaju ko je taj kriminal radio i ko je kome nudio mito od 1.000.000 eura. Ako treba da ih podsjetim možemo otići zajedno do Tužilaštva Kantona Sarajevo da zajedno izvršimo uvid u predmet tj. da se podsjete kako se sve odigravalo. Ako žele možemo ih podsjetiti na odluku Vlade FBiH o proglašavanju projekta Južna interkonekcija strateškim projektom sa trasom gasovoda koju su odobrili i koja je poznata već godinama. Mi smo mislili da je Mostar grad svih njegovih naroda, a ne teritorija pod HDZ-om, a valjda je, istovremeno, Hercegovina dio BiH. Ono što znamo je to da je Južna interkonekcija podržana od američkog naroda putem USAID-a. Ono što znamo je to da je Južna interkonekcija među tri prvorangirana projekta u BiH/FBiH - naveo je Salkić i dodao:

- Na kraju, cilj je samo jedan, osujetiti izgradnju Južne interkonekcije i dati mogućnost ruskim i srbijanskim kompanijama da imaju apsolutnu kontrolu nad uvozom gasa u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.