open-navfaktor-logo
search
Otimanje zemlje
Salkić: Neka Nikšić pita Aliju Hasanovića iz Milića i sve Bošnjake iz RS-a, zašto se godinama bore za svoje njive
Od 2018. godine zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a i nekadašnji predsjednik ovog entiteta Ramiz Salkić upozorava da vlast pod kontrolom lidera SNSD-a Milorada Dodika, skrivajući se iza Zakona o premjeru i katastru RS-a iz 2018. godine, Bošnjacima u ovom bh. entitetu masovno oduzima imovinu.
30.12.2022. u 11:59
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je Nikšić rekao o državnoj imovini koju RS otima: Kakve fajde čijom zovemo njivu ako...

Sada, netom usvojenim neustavnim Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, kaže Salkić, Dodik želi legalizirati između ostalog i tu uzurpaciju imovine Bošnjaka. 

- Na sjednici NSRS-a su priznali da ovaj zakon donose kako bi legalizirali i sve ono što su radili u prošlosti. Nije to pitanje samo zemlje koja se oduzima kroz Zakon o premjeru i katastru, već i velikih površina zemlje koje su uzurpirali i na njima napravili izbjeglička naselja. Hiljade i hiljade kuća je napravljeno na imovini različitih poljoprivrednih zadruga. I sada žele da sve to pretvore u imovinu RS-a. Tu su i ogromne površine koje su davane pod koncesije, gdje su ljudi pravili voćnjake i to želi da se uknjiži i legalizuje - kaže Salkić za Faktor. 

Zastupnik SDA se osvrnuo i na izjavu predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića koji je kazao "kakve fajde čijom zovemo njivu ako nema nikoga da je uzore". 

- Nikšić bi mogao pitati što se Alija Hasanović u Milićima godinama bori za svoju zemlju. Izjava koju je dao je diletantska i slobodno mogu reći izdaja i takvi diletanti kao on bi da vode ovu državu. Mogao bi pitati recimo Amerikance, Japance...sve one države koje se bore za vlasništvo nad teritorijom nekih otoka na kojima niko ne živi, zašto to rade kad tamo nema žive duše. Nije mi jasno da li on uopće zna kakvu borbu vode Bošnjaci u RS-u za imovinu, zna li uopće šta znači državna imovina? Zna li koliko je Dodiku i vlasti u RS-u stalo do toga da svaku njivu, livadu, šumu, rijeku... uknjiži na entitet i šta znači imati državu bez zemlje, bez teritorije - pita se naš sagovornik. 

Salkić podsjeća sve, kako su nekad za njive živote davali najbolji sinovi ove zemlje.

- Danas onima koji žele voditi ovu zemlju i porodice tih najbolji sinova nije važno čije su to njive. U tome je suštinska razlika između nas i njih! Nisu se oni džaba zaledili '92. godine - poručuje on. 

VEZANI TEKST - Salkić upozorava na otimanje imovine Bošnjaka u RS-u: Moramo to zaustaviti

Već četiri godine vlast u RS-u otima zemlju Bošnjacima, smanjuje njihov udio u gruntu i nezakonito je knjiži. 

- Ovaj neustavni Zakon o nepokretnoj imovini trebao im je samo da bi udarili pečat na sve ono što su do sada uknjižili kao imovinu entiteta RS - upozorava Salkić. 

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banja Luka – područja jedinica Milići, na adresu Alije Hasanovića iz Maćeha, općina Milići, dostavila je 26. februara 2021. godine rješenje kojim mu se, na osnovu odredbi Zakona o premjeru i katastru RS iz 2018. godine, oduzima pravo na korištenje od oko tri dunuma zemljišta koje se na njegovo ime vodilo u katastarskoj općini Maćesi.

Kako stoji u rješenju, riječ je o "uzurpaciji na parcel k.p  br.1840/1 i 1840/2" koje se vode u privremnom listu nepokretnosti br.28 katastarske općine Maćesi, a na koje mu se stavlja zabrana otuđenja i opterećenja te utvrđuje pravo Republike Srpske da se iste trebaju knjižiti kao njena svojina. Rješenje koje je tada stiglo na adresu Alije Hasanovića, stiglo je na još desetine adresa u Milićima. 

Istovjetna situacija je i u Bratuncu, gdje je ranije dodjeljena imovina Medžlisu IZ Bratunac, a u doba pandemije koronavirusa, ponovo oduzeta i dodjeljena općini kroz novoformiranu komisiju i to bez poziva Medžlisa na očitovanje. 

Na sjednici NSRS-a održanoj 28. decembra, tokom rasprave o ovom zakonu moglo se čuti od nekih koji su stajali za govornicom da je već više od 95 posto imovine uknjiženo na RS, ali je ostalo nedorečeno da li je to samo zemlja koja je otimana Bošnjacima koji su protjerani ili i ono što spada u imovinu koja je pod privremenom zabranom raspolaganja do donošenja zakona o državnoj imovinu u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

NSRS je usvojila neustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage.

Kako se navodi u prijedlogu zakona, ovim se "reguliše svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Podnošenje zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a Ustavnom sudu BiH najavili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, te ovlašteni podnosioci Stranke demokratske akcije. 

Zahtjevi mogu biti podneseni nakon što neustavni zakon bude objavljen u Službenom glasniku RS-a. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.