open-navfaktor-logo
search
Reagirao na Facebooku
Salkić: Naša izvinjenja neće promijeniti njihov pogled na nas da smo otpadnici, muhamedanci, poturice...
Nikakva naša izvinjenja, nažalost, neće promijeniti pogled velike većine njih na nas da smo otpadnici, muhamedanci, poturice i da nas treba progoniti do potpunog istrebljenja.
04.02.2023. u 13:36
get url
text

Napisao je to na svom Facebooku Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji već godinama upozorava na sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Salkić je ovaj status napisao u trenutku kada se velika prašina digla u entitetu RS zbog izjava Amira ef. Mahića iz Kozarca koji je na hutbi govorio o svetosavlju, zbog čega je jučer uputio izvinjenje, a iz Islamske zajednice su najavili da će provesti disciplinski postupak, kao i u vrijeme pojave informacije da mitropolit Hrizostom istupa iz Međureligijskog vijeća. U svom pismu Skupštini MRV-a mitropolit Hrizostom muslimane naziva "muhamedancima". 

VEZANI TEKST - Zašto je mitropolit Hrizostom istupio iz Međureligijskog vijeća BiH, šta o svemu kaže Nedžad ef. Grabus

Ostatak Salkićevog statusa na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

- Oni to i ne kriju, poslušajte njihove ideologe, vjerske velikodostojnike, većinu političara, njihovu akademsku zajednicu, u čemu se oni razlikujuju u odnosu na one koji su presuđeni za UZP i počinjeni genocid nad Bošnjacima. Naša bespotrebna izvinjenja njih će dodatno ohrabriti da nastave da nas ponižavaju i vrijeđaju naša osjećanja, da nam kopaju po nezaraslim ranama u našim srcima.

Mi ovdje u ovom dijelu naše domovine najbolje znamo naše stanje, jer ga svakodnevno osjećamo na svojoj koži, od prvog dana agresije do danas. Zbog toga dodatno boli nerazumijevanje sunarodnjaka, nesaosjećanje sa našim stanjem i nedovoljno činjenje i zalaganje da se ovo stanje promijeni.

Nećete vi sebi olakšati stanje i popraviti sliku o sebi i nama u njihovim očima podstičući nas da se povijamo i izvinjavamo onima koji nas progoniše, u logore tjeraše, ubijaše i u grobnice bacaše, a danas nas sistemski diskriminiraju sa ciljem da nas ponovno protjeraju.

VEZANI TEKST - IZBiH: Imam iz Kozarca je iznio lični stav, a čiji stav iznosi RTRS kad cijeli narod naziva "potomcima turskih okupatora"?

Budite uz nas hrabro i dostojanstveno, baš kakvi smo mi svih ovi godina na braniku domovine od progona do povratka. Možda po vama nama ponekad nedostaje mudrosti, ali treba da znate da većinu nas nosi naša ljubav za rodnom grudom, čežnja za oduzetim djetinjstvom, prekinuta i ukradena pažnja naših očeva, majki, braće i sestara.

Vjerujem da mnogi od vas to ne razumiju i hvala Bogu da niste u situaciji da to morate razumijeti i osjećati, ali ono što očekujemo jeste podrška, pa čak ako nekad i malo pogriješimo, jer je to puno manje od nepravde koja nam se činila i koja nam se čini i danas.

Pokušajte to objasniti onima koji od vas očekuju da nas disciplinirate da prihvatimo kao realno stanje da smo obespravljeni, da moramo slaviti slave u javnim ustanovama, da moramo slušati da su presuđeni zločinci za genocid nad našim narodom stvaraoci entiteta u kojem živimo, da je diskriminacija naša sudbina...

Budite uz nas kao braću, kolege, sunarodnjake, kao one koji cijeli život podnose žrtvu za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a svi smo mi mogli odabrati i lakšu varijantu za lagodniji život, ali smo se ipak odlučili za nastavak borbe za istinu, za pravdu, za naš narod i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujem da mnogi od nas svoj emanet dostojno nosimo i izvršavamo, a ostalo je do vas dragi naši sunarodnjaci, braćo i prijatelji! - poručio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.