Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

 Salkić je u svom obraćanju istakao važnost 25. novembra, kada je prije 76 godina na zasjedanju ZAVNOBiH-a, obnovljena državnost i potvrđene historijske granice Bosne i Hercegovine, koje su datirale još iz srednjovjekovne Bosne.

Ovaj događaj, naglasio je Salkić, koji je jedan od najvažnijih u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine, zajednička je pobjeda i vrijednost svih građana Bosne i Hercegovine.

- Danas se sjećamo žrtava genocida u Podrinju, ali i njegujemo ovaj važan datum u historiji naše domovine. Ovdje su ukopane žrtve zločinačke ideologije, čiji je cilj bio uništiti i podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Uprkos svemu, Bosna i Hercegovina je opstala. Naša obaveza je da žrtve i zločine nikada ne zaboravimo, ali i da se okrenemo ka budućnosti i gradimo našu domovinu.

Ideologije koje zagovaraju podjelu naše domovine, ni danas ne miruju. I danas pokušavaju prekrajati historiju, istrajavajući na lažima o nastanku i historiji Bosne i Hercegovine. Protiv ovakvih pojava se moramo snažno boriti činjenicama, podsjećajući na Povelju Kulina bana iz 1189. godine, koja je „rodni list“ Bosne i Hercegovine, ali govoriti i o drugim razdobljima, poput Kraljevine Bosne, koja svjedoče o našoj bogatoj historiji.

U svojim medijskim istupima ovih dana član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta RS poručuje da Bošnjaci trebaju prestati svojatati Bosnu i Hercegovinu, jer ona nije samo bošnjačka, nego svih građana, a da je bh. entitet RS isključivo srpski.

Poručujemo Dodiku da mi nikada i nismo svojatali Bosnu i Hercegovinu i nemamo namjeru to činiti. Mi smo se uvijek zalagali za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani imati jednaka prava, a bh. entitet RS, kao sastavni dio Bosne i Hercegovine, također je entitet svih građana.

Pozivam gospodina Dodika da nauči lekciju iz historije o načinu nastanka entiteta RS, ali i lekciju o nastanku Bosne i Hercegovine.

Kada nauči tu lekciju o nastanku bh. entiteta RS, koja je sastavljena od presuda vojnom i političkom rukovodstvu bosanskih Srba za teške zločine, udruženi zločinački poduhvat i genocid, tada bi trebao da se pokloni žrtvama zločina koje su počinili pripadnici njegovog naroda i da se distancira od zločinaca iz njegovog naroda u svakodnevnom životu. Kada god krene da izgovori ime ovog entiteta, trebao bi da se sjeti načina njegovog nastanka - poručio je Salkić.