Tokom posjete Memorijalnom centru Veljaci, prisustvovale su i porodice žrtava genocida, predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

Salkić je istakao da je krajnje vrijeme da civilizirani svijet promjeni svoj pristup, zaštiti žrtve i potomke žrtava genocida od onih koji provode završnu fazu genocida, i da područje na kojem je počinjen genocid izdvoji iz administrativne uprave onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

- U vremenu koje je pred nama treba uložiti dodatne napore na otklanjanju nepravdi koje su učinjene u Dejtonskom mirovnom sporazumu prema žrtvama genocida i njihovim potomcima. Jedna od njih je da područje na kojem je počinjen dokazan i presuđen genocid ne bude pod upravom onih koji negiraju genocid veličaju ratne zločince i diskriminiraju preživjele i potomke žrtava genocida - rekao je Salkić.

Dodao je kako je "dokazani i presuđeni genocid počinila vojska i dijelovi policije bosanskih Srba nad stanovništvom koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenih nacija i danas pred očima cijelog svijeta predstavnici bosanskih Srba provode završnu fazu genocida ponovo bez bilo kakve reakcije civiliziranog svijeta".

- Krajnje je vrijeme da civilizirani svijet promjeni svoj pristup, zaštiti žrtve i potomke žrtava genocida od onih koji provode završnu fazu genocida, i da područje na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid  izdvoji iz administrativne uprave onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince - smatra Salkić.

Navodi kako je nakon 25 godina krajnje vrijeme da se ukloni diskriminatoran naziv ovog entiteta iz kojeg se crpi ekskluzivitet bosanskih Srba na teritoriju što za posljedicu ima diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi pravoslavci u svim segmentima društva u ovom entitetu.

- Ovaj naziv duboko vrijeđa osjećanja preživjelih žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata vojnog i političkog rukovodstva bosanskih Srba za što su osuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu - rekao je Salkić.

Dodao je kako sve ovo je neophodno poduzeti jer predstavnici bosanskih Srba u proteklih 25 godina  nisu učinili katarzu, nisu priznali genocid, nisu se distancirali od ratnih zločinaca, nisu uspostavili sistem jednakih vrijednosti za sve građane u entitetu.

- Naprotiv, oni čine sve suprotno od ovoga sa ciljem realizacije ratnih ciljeva mirnodopskim metodama. Oko ovih ciljeva trebaju se okupiti svi oni kojima je na srcu Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole - rekao je on.

Dodao je kako bez ispravljanja ovih nepravdi nestanak Bošnjaka u narednim generacijama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je neizbježan, a time je i opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine pod velikim pitanjem.

- Potrebno je da se svi okupimo oko ovih ciljeva da ih jasno čvrsto i odlučno predstavimo domaćoj javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice. Nastavak obilježavanja neustavnog i nezakonitog 9. januara kao dana ovog entiteta jedan  je od dokaza neophodnosti ovih koraka u budućnosti - poručio je Salkić.

Zaključio je kako je najbolji dokaz za to negiranje sudskih presuda, veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, ponižavanje žrtava i provođenje diskriminacije nad onima koji su se vratili na svoje ognjište što za posljedicu ima ponovno odlazak povratnika sa svojih ognjišta pod svakodnevnim pritiskom.