open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić: Bošnjake predstavljaju kao radikalne kako bi pravdali počinjene zločine
Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, je izjavio da je u tom bh. entitetu na sceni pritisak na Bošnjake koji vlasti provode kako bi Bošnjake predstavili radikalnim, te kako bi time mogli u javnosti pravdati zločine koje su počinili njihovi prethodnici nad Bošnjacima.
27.09.2020. u 13:57
get url
text

Reagirao je Salkić na posljednja dešavanja, kada su vlasti i pojedini mediji u Srbiji i bh. entitetu RS optužili Bošnjake u ovom entitetu za pokušaje napada na zvaničnike Srbije i bh. entiteta RS.

Salkić je pozvao OHR i državne organe da pruže zaštitu pojedincima i njihovim porodicama koji su sramno optuženi za ono što nisu radili.

VEZANI TEKST - Skretanje pažnje sa Viškovića i pada aviona: Dodik i Vučić preživjeli "atentate", za napade optužili Bošnjake

Salkićevu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Pritisak na Bošnjake u bh. entitetu RS u kontinuitetu i na različite načine provodi se od samog povratka u ovaj dio Bosne i Hercegovine, nakon okončanja oružane agresije na našu zemlju. Taj pritisak u samom početku povratka nakon agresije ogledao se kroz bezbjedonosne prijetnje. Treba podsjetiti da je u procesu povratka ubijeno 13., a ranjeno više desetina povratnika. Treba li podsjećati da za ove napade, ubistva i ranjavanja niko nije kažnjen.

Bošnjaci iako su odlučili da se vrate i žive u miru na svojim ognjištima nisu prestali biti uznemiravani do dana današnjeg. Iako je nad nama počinjen genocid mi nismo počinili nijednu osvetničku akciju, iako svakodnevno srećemo one za koje osnovano sumnjamo da su ubijali naše najmilije.

Bošnjacima se kroz provođenje sistemske diskriminacije u obrazovanju i aparthejda onemogućava izučavanje i korištenje bosanskog jezika kao našeg maternjeg jezika. Ovo je najočitiji primjer kršenja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda na tlu Evrope, a da niko ne reaguje i ne sankcioniše vlasti u ovom entitetu koje to čine.

Na sceni je klasični ekonomski progon Bošnjaka iz ovog dijela naše domovine. U ovom entitetu nema mjesta u bolnicama i domovima zdravlja za Bošnjake, nema mjesta u Elektroprivredi , Telekomu agencijama i entitetskim organima , nema mjesta u lokalnim zajednicama za Bošnjake čime se sprečava pravo na rad i egzistenciju u ovom dijelu naše domovine što uzrokuje iseljavanje Bošnjaka.

Danas se Bošnjaci sataniziraju kroz medije u ovom entitetu i predstavljaju se kao prijetnja pojedincima i institucijama i time se kod srpskog naroda formira mišljenje da smo mi niihovi neprijatelji i da smo tu da im nanesemo zlo.

VEZANI TEKST - Ko je Mehdin Jakubović kojeg lažno optužuju za "atentat na Vučića" u Potočarima

Posljedni pritisci kao dio specijalnog rata protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka jesu i optužbe uglednih Bošnjaka u ovom entitetu da su pripremali neke napade.

Ono što je sigurno jeste da se radi o uglednim građanima Bratunca, Janje i Bosne i Hercegovine. Aktivnosti paraobavještajnih službi i stranih službi u ovom entitetu moraju biti istražene od državnih institucija i njihove neprijateljske namjere trebaju biti osujećene u samom nastajanju.

Vlasti u ovom entitetu sve ove aktivnosti provode sa ciljem radikalizacije Bošnjaka kako bi time mogli u javnosti pravdati zločine koje su počinili njihovi prethodnici nad Bošnjacima, a za koje su osuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu jugoslaviju u Hagu za genocid i udruženi zločinački poduhvat nad Bošnjacima i drugim patriotama ove zemlje.

Pozivam državne organe da pruže zaštitu pojedincima i njihovim porodicama koji su sramno optuženi za ono što nisu radili, a čime su označeni kao meta srpskim ekstremistima.

Očekujem od OHR-a da konačno shvati svu ozbiljnost i pogubnost separatistički aktivnosti koje zagovara i provodi Milorad Dodik čime se ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.