Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je da je negiranje bosanskog jezika samo najeklatantniji primjer onemogućava razvijanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije Bošnjaka u tom entitetu

-Slične i veoma perfidne aktivnosti se provode kroz nastavne predmete Likovna i Muzička kultura, Historija, Geografija i neke druge predmete. Imajući u vidu ovakve pojave i aktivnosti, jačanje i veći angažman Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' u entitetu RS je od velike važnosti, a posebno je važan rad s djecom i mladima - istakao je Salkić, nakon razgovora u Sarajeviu sa Sanjinom Kodrićem, predsjednikom „Preporoda“.

Pozvao je sve institucije i ustanove iz oblasti kulture, pozorišta, galerije, muzeje, institute, festivale, nadležna ministarstva, organizacije, ali i pojedince, da kroz promocije knjiga, predstave, izložbe, koncerte, projekcije filmova i druge kulturne sadržaje, daju svoj doprinos u njegovanju kulture, jezika i tradicije Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Jačanje 'Preporoda' u svim segmentima u ovom entitetu je vrlo važno, jer je obrazovni sistem kreiran na način da Bošnjacima onemogućava razvijanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Bošnjacima u entitetu RS, koji su se nakon teških zločina i genocida vratili na svoja ognjišta, uskraćena su mnoga prava, a skoro potpuno su isključeni iz oblasti kulture. Zato je izuzetno važno da se uz otvaranje radnih mjesta za ovu populaciju, uporedo unapređuju i kulturni sadržaji. To je obaveza svih nas, a posebno onih koji se nalaze na čelu kulturnih ustanova i institucija u Bosni i Hercegovini - istakao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Na sastanku je dogovoreno da će BZK Preporod biti jedan od organizatora treće međunarodne naučne konferencije o bosanskom jeziku, koja će se naredne godine održati u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom potpredsjednika Salkića.