VEZANI TEKST - Zakon o imovini RS-a: Da li je Bećirovićeva apelacija preuranjena i osuđena na propast

- Ukoliko to ne učini, onda je potpuno jasno da postoji tajni dogovor Milorada Dodika i visokog predstavnika da primjenom Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u entitetu RS do odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vlasti u entitetu RS iskoriste kao prostor da se državna imovina prisvoji od entiteta RS.

Činjenica da visoki predstavnik Christian Schmidt još nije suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u entitetu RS ohrabruje entitetske vlasti, tu mislim prvenstveno na Milorada Dodika, da vrijeme do okončanja postupka pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine iskoriste da prisvoje što je moguće više državne imovine u korist entiteta.

Čekajući rješavanje najavljenih apelacija pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti ovog zakona i nedjelovanjem visokog predstavnika ostavlja se ozbiljan vremenski period da po, u tom trenutku, važećem zakonu nastanu nesagledive posljedice po državnu imovinu u ovom entitetu. Visoki predstavnik Christian Schmidt ima obavezu po Dejtonskom mirovnom sporazumu da reagira prije stupanja na snagu ovog zakona. Ukoliko ne reagira odmah i suspendira ovaj zakon od primjene, onda su potpuno opravdane spekulacije u javnosti da postoji tajni dogovor sa Miloradom Dodikom za rješavanje ovog pitanja u korist entiteta RS, a na štetu države Bosne i Hercegovine - upozorava Salkić. 

VEZANI TEKST - Zakon o imovini RS-a objavljen u Službenom glasniku; Tabaković: Za očekivati je da Ustavni sud BiH zakon stavi van snage

Iz OHR-a su se jučer oglasili te je jasno da Schmidt neće ovoga puta reagirati. 

- Osporeni zakon će imati učinak čim stupi na snagu. Sud bi trebalo da demonstrira hitnost po ovom pitanju te tako spriječi nepovratnu štetu državnim interesima. Očuvanje vladavine prava je ključno za osiguranje zakonitosti, funkcionalnosti i povoljnog investicijskog okruženja - poručeno je iz OHR-a. 

U Službenom glasniku RS-a 20. februara objavljen je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Stupa na snagu 28. februara, osmi dan od objave.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti može podnijeti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova / delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.