open-navfaktor-logo
search
Proslavljeni fudbaler
Salihamidžić o odlasku iz BiH: Drhtali smo na granici
Fudbaleri Bayern Munchena nedavno su se okitili šestom titulom najbolje ekipe na Starom kontinentu nakon što su u finalu Lige prvaka s 1:0 savladali Paris Saint-Germain.
01.09.2020. u 18:01
get url
text

Bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i nekadašnji igrač, a danas sportski direktor i član Izvršnog odbora Bayerna, Hasan Salihamidžić, jedan od onih kojima pripadaju zasluge za veliki uspjeh.

Njemački mediji prisjetili teškog puta kojim je morao proći rođeni Jablaničanin da bi postao ono što je dana.

Sa 15 godina na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu otac ga je uz puno rizika prebacio iz Jablanice do hrvatske granice.

- Na granici smo drhtali, ali smo srećom prošli - prisjetio se Hasan puta iz rodne Jablanice ka Dortmundu, a potom i Hamburgu.

U Hamburg, odakle je krenuo njegov fudbalski uspon, stigao je vozom iz Dortmunda. Na stanici je, tvrdi Spox.com, u reportaži o nekadašnjem bh. reprezentativcu, u jednom malom kafiću, sav promrzao i umoran riječima "Molim vas limunadu" započeo jedan sasvim novi život.

Zanimljivo da je 1. maja 1992. godine Braco u Beogradu nastupio za U16 reprezentaciju Jugoslavije, a već narednog dana počela je opsada Sarajeva. Njegov let iz Sarajeva za Beograd bio je posljednji komercijalni let, granice su se zatvorile, pa je Hasan Salihamidžić nekoliko sedmica trenirao sa Crvenom Zvezdom, nakon čega se uz puno rizika po život vratio u Jablanicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.