open-navfaktor-logo
search
Mezarje "Veljaci"
Salih Hasanović imao je samo tri i po godine kada su mu ubili majku: Konačno je našla svoj smiraj među šehidima
U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju "Veljaci" danas je ukopana 40-godišnja Sabaheta Hasanović, koja je ubijena u 1992. godine na području Bratunca. Nakon više od 30 godina čekanja, Salih Hasanović ispratio je svoju majku na posljednje počivalište.
12.05.2023. u 15:53
get url
text
Salih Hasanović

- Ostao sam bez majke kada sam imao tri i po godine. Težak je život bio, ali živjeti se mora. Nije lahko. Konačno je našla svoj smiraj među ostalim šehidima - kaže kroz suze Salih Hasanović.

Sabaheta (Šukrija) Hasanović rođena je 1952. godine u mjestu Abdulići kod Bratunca. Nestala je u novembru 1992, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Miholjevine na području Srebrenice, u novembru 2020. godine.

- Nakon smrti majke ostao sam s daidžom, majčinim bratom. On me je othranio, s njim sam i danas. Živim vani, ali i dalje sam puno vezan za Bosnu - priča Salih Hasanović.

Na pitanje šta bi značilo zadovoljenje pravde za ubijene, Salih kaže da njegovu majku ništa ne može vratiti.

- I da se pronađu i osude zločinci, to nije neka utjeha. Osuda bi bila malo zadovoljenje pravde, mada ja to ne bih osjećao - kaže Salih, kojem je pored majke Sabahete 1992, u genocidu 1995. godine pobijena mnogobrojna rodbina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.