Pred Osnovnim sudom Distrikta oni su optuženi za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Kako su podsjetili, pod nadzorom tog tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH je neposredno prije održavanja lokalnih izbora prošle godine sprovela operativnu akciju kodnog naziva Glasač, kada je nakon niza zajednički sprovedenih istražnih aktivnosti, slobode uhapsila Saletovića i Pengića.

Nakon pritvaranja i okončanja istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv njih dvojice tereteći ih da su kandidatu s liste jedne političke partije za Skupštinu Distrikta ponudili više stotina glasova koje bi mu osigurali za novac.

Pred Osnovnim sudom, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, oni su uptuženi za krivično djelo udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, stoji u saopćenju.

U vezi s izbornim zloupotrebama Tužilaštvo Brčkog je prije deset dana optužilo i Stojana Bavarčića zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora u tom gradu prošle godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

On je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih lica i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove za neposredno učinjenje tog krivičnog djela, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.