open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
"Sakupljač kostiju" iz Kamenice uručio nove lične predmete Muzeju
Ramiz Nukić već 15 godina u šumama u blizini kuće sakuplja kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije
17.05.2019. u 11:22
get url
text

Ramiz Nukić,  iz bratunačkog sela Kamenice, poznat i kao "sakupljač kostiju" žrtava genocida u Srebrenici, uručio je danas Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. u Sarajevu nove eksponate i potpisao Ugovor o radu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramiz već 15 godina u šumama u blizini kuće sakuplja kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije. U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne "Bukve", vratio se sa porodicom oko 2000. godine. Od tada pa do danas u šumama je pronašao do 260 posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Nukić je danas Muzeju uručio cipele, češalj, brijač i kapu.

Podsjetio je da je i on jedan od preživjelih genocida u Srebrenici. S braćom, ocem i drugim članovima porodice, komšijama i sugrađanima krenuo je preko šuma do slobodne teritorije. Nukić svakodnevno obilazi šumsko područje u okolini njegove kuće. 

-Danas sam donio neke predmete koje sam pronašao. Trudit ću se da pronađem još. Ovo su predmeti žrtva nakon pada Srebrenice. Tu su cipele koje su šivene od cerade, kapa i još neki predmeti - rekao je Nukić.

Kada se vratio u svoje Podrinje pokušao je da pronađe braću i oca.

-Nisam uspio, nađeni su na drugoj lokaciji. Onda sam odlučio da tražim kosti koje leže po šumama, potocima i pomognem porodicama žrtava i Institutu. Dosad sam pronašao od 250 do 260 posmrtnih ostataka - pojasnio je Nukić.

Zna, kako je kazao, kako je živjeti u iščekivanju neke vijesti o posmrtnim ostacima najmilijih. 

-Svaka im je kost dragocjena - poručio je Nukić.

Suada Nožić, jedan od osnivača Muzeja, uručila je Nukiću i priznanje za životno djelo.

-U Muzeju se već nalaze desetine eksponata koje je Ramiz pronašao po šumama. Radi se o ličnim predmetima koji su pripadali žrtavama, koje su ubijene u julu '95. u Srebrenici. Danas je donio nove eksponate koje je prikupio u proteklom periodu - izjavila je Nožić.

Podsjetila je da Nukić samoinicijativno radi posao "koji bi trebala da radi država". Današnjim potpisivanjem Ugovora o radu žele, kako je kazala, potaknuti druge da pomognu Nukiću. 

-Iako je pronašao preko 250 posmrtnih ostataka, ličnih predmeta, koji imaju ime i prezime i iza kojih stoji priča i tragedija, on je zaboravljen od sviju i prepušten sam sebi. Jedan je od prvih povratnika na području Bratunca - pojasnila je Nožić.

Jasmin Mešković, također jedan od osnivača Muzeja, Nukićevom unuku Elvedinu poklonio je zečeve jer je dječak ranije izrazio želju da ih ima. Dok dječaci danas sanjaju o skupim mobitelima Elvedinu je želja da ima farmu zečeva. Kada je ugledao zečeve dječak nije mogao sakriti radost na licu. 

-Više od dvije godine hodamo po šumama i sakupljamo ove stvari. Bitno je da je s nama često i Elvedin. Sugerišemo mu da se drži djeda i ne hoda sam po šumi jer je prva zasjeda bila 600 metara od kuće gdje oni žive - pojasnio je Mešković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.