open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Sakib Mahmuljin nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je desetogodišnju zatvorsku kaznu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji se tereti za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.
22.01.2021. u 09:30
get url
text

Riječ je o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna. Kako je istaknuto u obrazloženju presude, Mahmuljin je propustio da kao nadređeni spriječi odred El Mudžahid u izvršenju ratnih zločina nad zarobljenicima i civilima. 

Kako je navedeno u optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske RS-a.

Ovom presudom Mahmuljin je, kako je kazao predsjedavajući Vijeća Zoran Božić, osuđen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora od jedne godine, za zločin protiv ratnih zarobljenika na dvije godine i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i bolesnika na osam godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

{$galerijaFotografija}

- On je u svojstu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela - kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić.

Advokat Sakiba Mahmuljina, Fahrudin Ibrišimović, najavio je žalbu na ovu presudu, ističući da presuda ima puno dubioza koje Sud nije riješio.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.
 

Sud BiH Sakib Mahmuljin 22.01.2021
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.