open-navfaktor-logo
search
Priznanja
Sakib Mahmuljin i Semir Osmanagić dobitnici Plakete ZDK
Počasnim građaninom ZDK je proglašen prof. dr. Ferid Muhić
27.08.2019. u 16:04
get url
text

Na Skupštini Zeničko-dobojskog kantona su donesene Odluke o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja ZDK o dodjeli javnih priznanja. Verificirane su Odluke o dodjeli Povelje ZDK i proglašenju Počasnog građanina ZDK i pet Plaketa ZDK, a priznanja će biti uručena na narednoj 13. (svečanoj) sjednici Skupštine koja će biti održana na Dan ZDK 29. augusta 2019. godine.

Počasnim građaninom ZDK je proglašen prof. dr. Ferid Muhić, a Povelja se dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju ZDKa kroz privredno povezivanje Republike Sjeverne Makedonije i BiH, a time i ZDK. Ferid Muhić je pružio izuzetan doprinos 15. Međunarodnom sajmu privrede Tešanj 2019, učešćem u direktnim pregovorima sa premijerom vlade Republike Sjeverne Makedonije povodom učešća zemlje partnera Sajma, kao i u uspostavljanju i održivosti značajnih privrednih veza između Republike Sjeverne Makedonije i BiH odnosno ZDK. Ferid Muhić je i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, profesor je filozofije na Sveučilištu sv. Ćirila i Metoda, Skoplje, Republika Sjeverna Makedonija.

Dobitnici Plakete ZDK su: Sakib Mahmuljin, Aldin Kajmaković, Semir Osmanagić, Amir Brka i Salih Jalimam-posthumno. Laureatima su Plakete ZDK dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju ZDK u oblastima privrede, nauke, društveni angažman, književnost i umjetnost, saopćila je Press služba ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.