Petak, 14.05.2021.
Sa sajma u Novom Sadu

Sajam automobilčića okupio je kolekcionare iz regiona 

Automobilčići su kolekcionarski primjerci, a oni se razlikuju od igračke, jer nisu za igru, već gledanje

Generacija koja je rođena prije tri i više decenija svoje detinjstvo uglavnom je provela u igri s loptom ili automobilčićima, ako je riječ o dječacima.

Mnogi dječaci u periodu odrastanja automobilčiće su zamijenili pravim automobilima, ali neki su od dječačke igre razvili hobi koji ih više puta godišnje okuplja sa svojim kolekcijama koje predstavljaju jedni drugima ili zaniteresovanim građanima.

Ovakav Sajam automobilčića danas je kolekcionare iz Srbije i regiona okupio u centru Novog Sada, a dvadesetak izlagača prestavilo je više hiljada minijaturnih primjeraka automobila, formula, motocikala, autobusa, kamiona i drugih specijalizovanih vozila. 

Minijaturni vozni park ovih kolekcionara, kada bi se uvećao, teško da bi mogao da mu parira i jedan sajam automobila na svijetu, a briga spram malih replika dvotočkaša i četvorotočkaša vidljiva je kod svakog kolekcionara, jer koliko god da vrijede automobilčići, način na koji ih tretiraju kolekcionari daje im posebnu vrijednost. 

- Najvredniji primerci su kod kuće. To se ne iznosi - kaže Dušan Damjanović, kolekcionar iz Beograda. 

Ovaj penzioner razvio je strast prema minijaturnim vozilima prateći Formulu jedan, pa se može pohvaliti da u svojoj kolekciji ima replike formula svih dosadašnjih svjetskih prvaka, kao i motore koji su se vozili u vrijeme njegove mladosti. Kako kaže, ti primjrci dostupni su samo očima prijatelja i poznanika koji dolaze kod njega u kuću. Osim motora i formula, njegova kolekcija sadrži i male replike čuvenih vozila koja su se "kotrljala" drumovima Jugoslavije: fićo, yugo, peglica, tristać...

Sve su to kolekcionarski primjerci, a oni se razlikuju od igračke, jer nisu za igru, već gledanje. Na pitanje koliko je najviše potrošio za neku repliku automobila, diplomatski odgovara:

"Žena mi je preko puta. Mogla bi me čuti". 

Novosađanin Đorđe Sanader ima 40 godina, a kolekcionar je 38 godina. Za to vrijeme sakupio je oko 10.000 modela. BMW petica i sedmica su najvrijedniji primjerci njegove kolekcije koja je izložena na gradskom trgu. Vrijede po 400 eura. Da kolekcionarstvo nije samo kupovina automobilčića, Sanader navodi da se u njegovoj kolekciji nalaze i dijelovi za oštećene modele, a radi i popravku i pravi dijelove za male automobile. 

- Imamo jednog 'bentlija' iz Engleske i za njega sam izdvojio 580 eura. I za njega sam najviše izdvojio do sada - otkriva Sanader. 

Posebno poglavlje u kolekcionarstvu jeste regionalna saradnja, jer osim što međusobno razmenjuju modele autombilčića, često se druže i odlaze u gradove regiona. Našem sagovorniku je drago što se danas region okupio u Novom Sadu. 

Zvonimir Kovačiček je kolekcionar iz Zagreba i prošli vikend bio je jedan od domaćina na Festivalu automobilčića u glavnom gradu Hrvatske kolekcionarima iz regiona, danas je u Novom Sadu, a sutra u Beogradu istim povodom.

Kaže da se proteklu deceniju kolekcionari automobilčića intenzivno druže i sarađuju. I on je kolekcionar iz detinjstva, a u kolekciji ima oko hiljadu komada mini replika vozila. 

- Nije velika kolekcija u današnjim razmjerama kada kolege uspiju skupiti po par hiljada komada, ali ja skupljam baš specifične modele. To su rezinski modeli, pravljeni od posebne vrste plastike. Malo su skuplji od običnih, ali su ručno rađeni, puno detaljniji i puno trajniji - navodi Kovačiček. 

Najskuplji model koji se našao na današnjoj izložbi na Zvonimirovom štandu je "Rimac" koji košta 400 eura i, naravno, nije na prodaju. Naručen je iz Holandije i na svijetu postoji samo 300 komada ovog automobilčića. 

Pored malih vozila na današnjoj manifestaciji predstavljeni su i motocikli, kao i specijalizovana vozila koja su u službi komunalnih preduzeća, odnosno policije. Cilj ove izložbe jeste predstavljanje kolekcionarstva i povezivanje kolekcionara iz Srbije i regiona, ali edukacija u saobraćaju, navodi predsjednik Saveza vozača Vojvodine Marko Topo, organizator ovog sajma. 

- Danas su sa nama kolekcionari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, ali i više gradova iz Srbije. Na tezgama oni stariji mogu naći igračke iz svog doba, ali se mogu videti primjerci koji su među najskupljima na tržištu Evrope, jer su kolekcionarstvo i berza automobilčića zaista ozbiljne stvari. Tu su i naši drugari iz moto klubova koji će prije svega djeci približiti motociklizam i pravila bezbjednosti u saobraćaju - pojasnio je Topo. 

On je izrazio nadu da će ova manifestacija, koja se drugu godinu za redom organizuje u Novom Sadu, prerasti u tradicionalnu, a veliki broj posjetilaca im daje za pravo da je ovaj sajam ispunio svoju svrhu. 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh