open-navfaktor-logo
search
Usporedba s Hrvatskom
Šain o ekonomskim prognozama za BiH: Volio bih da su na Harvardu u pravu
U moru loših vijesti u ovo doba korone iz Amerike nam je stigla sjajna informacija, Bosna i Hercegovina će u razdoblju do 2028. godine imati duplo veći privredni rast od Hrvatske.
17.07.2020. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Stručnjaci s Harvarda tvrde: BiH će imati duplo veći rast privrede od Hrvatske

Saopćili su to iz uglednog američkog Univerziteta Harvard. Susjedi su šokirani, bh. građani obradovani. No, ima li u tome ekonomske logike? Prof. dr. Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, prilično je skeptičan.
 
- Volio bih da su Amerikanci u pravu, kao i svaki bh. građanin, ali nisam baš siguran. Ne znam na osnovu čega su bazirali ovakve projekcije. U ekonomiji imate tri nivoa, projekciju, prognozu i plan. Projekcija je tu najlabavija, ne znam koji su im bili inputi. Ovo ne može biti osnov za prognozu i plan. Moj utisak je da su u pitanju nagađanja, nisu utemeljena na sadašnjosti – kaže Šain.

Prema njegovim riječima, Hrvatska ima brojne komparativne prednosti u odnosu na BiH.
 
- Imaju bolji geografski položaj, članica su Evropske unije, mnogo je bliža tom tržištu. Hrvatska ima jedinstvenu ekonomsku politiku, dok je kod nas suprotna situacija. Bosna i Hercegovina je komplikovanog ustrojstva sa skromnijim načinom baštinjenja vlastite državnosti.

Politikanstvo je glavni kočničar razvoja BiH. Ekonomska politika je u vlasništvu entiteta, malo toga ima na državnom nivou. Te politike nisu usaglašene, a u takvom ambijentu teško je očekivati veliki rast ekonomije, dolazak investitora, značajnija ulaganja – smatra Šain.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.