open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Šain: Minimalna plaća u realnom sektoru je civilizacijska sramota, to se mora ispraviti
Plaće u realnom sektoru u našoj zemlji, Federaciji BiH, prema riječima ekonomskomg stručnjaka prof. dr. Željka Šaina, neopravdano su niske. Naglašava da su one civilizacijska sramota.
12.05.2021. u 11:10
get url
text
Kasirka
get url
text

Podsjećamo, minimalna plaća u Federaciji BiH iznosi 406 KM, zbog čega Savez samostalnih sindikata BiH traži od Vlade Federacije BiH da se ona poveća na 1.000 KM. Sindikat je sačinio i svoj Prijedlog zakona o najnižoj plaći u FBiH.

VEZANI TEKST -Šatorović: Jedan broj poslodavaca već podržava naš prijedlog zakona o najnižoj plaći u FBiH 

Država će postati veliki starački dom

- Plaće u realnom sektoru su ekonomski neopravdano niske, društveno neodržive za svakog čovjeka i jednostavno predstavljaju jednu vrstu greške u sistemu koji vlada u Bosni i Hercegovini, u plaćanju rada radnika. To se dugo vodi kao takva sistemska greška, koja se pod hitno mora ispravljati i prema Božijim i prema ljudskim zakonima. Nemoguće je da su ljudi koji stvaraju dodatnu vrijednost, koji faktički najvećim dijelom pune budžetska sredstva i daju fiskalne prihode, na ivici opstojnosti. Dakle, to je i jedna vrsta civilizacijske sramote, tako da pod hitno se mora to prevazići - govori za Faktor Šain.

Naglašava kako se minimalna plaća mora povećati jer imamo rezultantu svega što iz nje prozilazi.

- Ako se ovako nastavi još godinu ili dvije, Bosna i Hercegovina će ostati bez radnika i onda ćemo doći u situaciju da ćemo postati kao država jedan veliki starački dom koji će morati tražiti socijalnu pomoć jer neće biti onih koji stvaraju novu materijalnu vrijednost od koje živi i društvena nadgradnja - ukazuje Šain.

Pitali smo da li je realno povećati plaće sa 400-500 KM na 1.000 KM.

- Preko noći se ne prave takve stvari, revolucije, ali se jasno mora naznačiti vremenski horizont u kojem će se to dogoditi. To ne može biti dugo, može biti postepeno kao rezultat simultanih mjera u okviru ukupne ekonomske politike, gdje će i fiskalna politika dati poseban svoj udio. Kroz fiskalna i parafiskalna rasterećenja realnog rada može se doći do toga što sindikat traži. Dakle, ne može se jednostrano donijeti ta odluka, nego samo simultano u okviru ukupne ekonomske politike i ne duže, ni slučajno, od godine - govori Šain.

Potrošačka korpa je prešla 2.000 KM

Kaže da se minimalna plaća može zakonskim i podzakonskim aktima pozitivno, pravno regulisati.

- Dakle, mora se u roku od danas krenuti, da naredni 1. maj dočekamo sa višim minimalnim plaćama. Politika plaća se mora redefinirati generalno za sve uposlene, ali najteže je onima koji nemaju osnovnih egzistencijalnih uvjeta za život. Jer, molim vas, ako je potrošačka korpa prešla 2.000 KM, a prosječna plaća je 900 KM, trebaju trebaju dvije i po prosječne plaće da bi se napunila potrošačka korpa, a pet-šest minimalnih plaća da bi imali mjesečnu korpu. To je civilizacijska sramota - poručio je Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.