open-navfaktor-logo
search
Srbija
Sahranjen legendarni košarkaški trener Dušan Ivković
Legendarni košarkaški trener Dušan Ivković sahranjen je danas u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu u pratnji prijatelja, porodice i kolega iz svijeta košarke.
21.09.2021. u 14:47
get url
text

Kovčeg sa posmrtnim ostacima pokojnika nosili su Željko Obradović, Vlade Divac, Dino Rađa, Jure Zdovc, Predrag Danilović i Žarko Paspalj, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi, među kojima i trener CSKA Dimitris Itudis, zatim bivši košarkaši Pero Antić, Nikola Peković, Željko Rebrača, Vasilis Spanulis, Nenad Krstić, trener Crvene zvezde Dejan Radonjić...

Glumac Goran Sultanović u govoru nad odrom pokojnika poručio je da je Ivković "i sam uspio da bude zvijezda na nebu Srbije, evropske i svjetske košarke".

- Ne pristajem, mada znam da nisam u pravu, da je ovo rastanak. Ovo shvatam kao jedan od onih trenutaka kada on zapakuje svoje golubove, zapali u neki od evropskih gradova da tamo širi svoju filozofiju o košarci. A, onda, kad opet pobijeedi, bane na Crveni krst, sjedne u neku od kafana i nastavimo nikad dopričane priče o Radničkom koji je imao velikog utjecaj na naše vaspitanje, o ljudima sa Crvenog krsta... - kazao je Sultanović.

Ivković je gajio golubove, pa je na groblju nekoliko njegovih prijatelja golubara pustilo ptice u čast Dušana Ivkovića.

VEZANI TEKST - Preminuo legendarni Dušan Ivković

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943, a preminuo je 16. septembra ove godine.

Kao selektor košarkaške reperezentacije SFR Jugoslavije osvojio je dva zlata na šampionatima Evrope u Zagrebu 1989, Rimu 1991, te titulu svjetskog prvaka 1990. godine. Sa SR Jugoslavijom bio je evropski prvak u Atini 1995. godine.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, a za to vrijeme osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.

Kao tim menadžer u stručnom štabu reperezentacije Srbije, selektora Željka Obradovića, osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu 1997. i Svjetskom prvenstvu 1999, te bronzu na Olimpijskim igrama 1996. i Eurobasketu 1999. godine.

Kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes. Trenersku karijeru završio je 2016. godine, a 2017. primljen je u FIBA kuću slavnih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.