open-navfaktor-logo
search
Sve ide u tom pravcu
Sahin: Do ljeta se vraćamo normalnom životu
Tvorac prve vakcine protiv koronavirusa Ugur Sahin, profesor na Univerzitetu Johannes Gutenberg i suosnivač biotehnološke kompanije BioNTech, smatra da ćemo se do ljeta vratiti normalnom životu, piše Večernji list koji je bio na predavanju i razgovarao s poznatim naučnikom.
06.02.2021. u 10:49
get url
text

Na pitanje kada će pandemija COVID-19 prestati, Sahin je rekao da neće prestati, ali ćemo je moći kontrolirati.

-Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Evropi, dovoljno kontrole postići u septembru, ali ćemo smrtnost smanjiti već u martu i aprilu. A poslije ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi vakcinisati. Morat ćemo naučiti živjeti s tom situacijom. Dolazit će s vremena na vrijeme do jake zaraze, zbog necijepljenosti ili imunosupresije, s tim ćemo morati živjeti, ali vratit ćemo se u naš normalan život najkasnije do ljeta, to je ono što ja vjerujem - kazao je.

-Moramo vidjeti koliko dugo će trajati imunitet nakon vakcinisanja. Imunost će padati, virus će se promijeniti pa ćemo u nekom trenutku shvatiti da nam treba nova vakcina. Pitanje je je li to pet mjeseci, 18 ili dvije godine. U ovom trenutku to ne znam. Ako vidimo da se vakcina dobro podnosi, da nema ozbiljnih nuspojava, mogli bismo ići na to da se vakcinišemo svake godine, da budemo sigurni. To je jedna opcija. No moramo još vidjeti - dodao je.

Upitan može li njegova vakcina zaštititi od novih sojeva COVID-19 Sahin je kazao da su ga do sada testirali na britanskoj varijanti, a uskoro će objaviti i podatke o brazilskoj, kao i južnoafričkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.