open-navfaktor-logo
search
Odluka komisije
Sahat-kula, Morića han i tri sarajevske džamije proglašeni nacionalnim spomenicima
Predsjedavajući Komisije Goran Milojević i članovi Radoje Vidović i Amir Pašić na 32. sjednici donijeli su odluku o proglašenju Morića hana, Sahat-kule, Hadžijske (Vekil Harčova) džamija, Čekrekčijina džamija i Bijele džamija (džamija Divan katiba Hajdara) u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH
11.10.2019. u 11:15
get url
text

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je održana jučer u Sarajevu, donijeli su odluku o proglašenju pet novih nacionalnih spomenika. 

Predsjedavajući Komisije Goran Milojević i članovi Radoje Vidović i Amir Pašić na 32. sjednici donijeli su odluku o proglašenju Morića hana, Sahat-kule, Hadžijske (Vekil Harčova) džamija, Čekrekčijina džamija i Bijele džamija (džamija Divan katiba Hajdara) u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna prvobitnih odluka su definisanje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem utvrđenim na osnovu monitoringa, izazovi i pritisci kojima su spomenici izloženi, kategorizacija i revalorizacija, odnosno usklađivanje mjera zaštite pojedinačnih nacionalnih spomenika sa Pravilnikom o vrednovanju dobara, podjeli po predmetu pravne zaštite i postupku kategorizacije nacionalnih spomenika.

Na protekloj sjednici, produžen je režim zaštite za 12 dobara sa Liste peticija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.