open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Ambasadi
Safran: Nikom ne želimo da se ponovi ono što je Turska preživjela kad je riječ o FETO-u
Pomoćnik ministra obrazovanja Turske Mustafa Safran tokom posjete Bosni i Hercegovini kazao kako prilikom posjete svakoj zemlji govore o onome što je Turska pretrpjela kada je riječ o terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO)
03.12.2019. u 12:23
get url
text

U ambasadi Republike Turske u Sarajevu održava se sastanak predstavnika Ureda za vanjske poslove i EU, atašea za obrazovanje Republike Turske u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kosovu, Rumuniji i Ukrajini. Sastanak je počeo jučer, a teme su aktivnosti u proteklom periodu, saradnja na polju obrazovanja, časovi turskog jezika, aktivnosti na polju borbe protiv terorističke organizacije Fetullahci (FETO), planiranje projekata za period koji slijedi... 

Pomoćnik ministra obrazovanja Turske Mustafa Safran tokom posjete Bosni i Hercegovini je prije sastanka atašea razgovarao s ambasadorom Republike Turske u Sarajevu Haldunom Kocom. Safran je u izjavi za medije kazao kako se sastanci atašea za obrazovanje održavaju tradicionalno, najčešće jednom godišnje. 

-Ove godine smo uveli jednu promjenu i sastajemo se prema regijama. Prvi od njih je za zemlje Balkana. Ovdje zajedno s atašeima za obrazovanje za šest zemalja razgovaramo o problemima s kojima se susreću u zemljama za koje su zadužene, kako možemo doprinijeti u njihovom rješenju, razviti saradnju i tome slično - rekao je Safran.

Osvrnuo se i na temu aktivnosti borbe protiv FETO-a pogotovo kada je riječ o obrazovanju te kazao kako prilikom posjete svakoj zemlji, govore o onome što je Turska pretrpjela kada je riječ o FETO-u.

-U tim zemljama prenosimo iskustva Turske, koliko je to moguće. I ovdje ćemo nastaviti govoriti o našem stavu. Možete biti sigurni da ne želimo da se ikome ponove patnje koje je Turska doživjela - rekao je Safran.

Po povratku u Tursku bit će analizirani zaključci doneseni na sastanku. Safran i delegacija su u jutarnjim satima posjetili šehidsko mezarje Kovači te obišli mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i uputili dove. Delegacija će tokom dana posjetiti i škole "Maarif" te imati sastanke s predstavnicima bh. vlasti s kojima će biti razgovarano o unapređenju saradnje dviju zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.