open-navfaktor-logo
search
Maestro
Safet Zec uoči izložbe "Exodus" u Srebrenici: Za mene je ovo možda najveći ispit, najteže traženje smisla
Na mjestu gdje je jula 95. počinjen genocid nad Bošnjacima, u Potočarima i tadašnjoj Fabrici akumulatora, sutra, 25 godina poslije, 7. jula, bit će otvorena izložba "Exodus", maestra Safeta Zeca.
06.07.2020. u 20:23
get url
text

Upravo ti stravični događaji, iz naše ne tako daleke prošlosti, inspirisali su autora da posljednje dvije decenije kroz slikarska platna govori o patnji, bolu i nesreći Srebreničana koji više ne mogu da govore, ali i onih koji su ostali bez porodice i prijatelja, a za čijim kostima i danas tragaju. 

Slikarski opus "Exodus" obuhvata tri ciklusa - "Zagrljaji", "Ruke na licu" i "Suze". U njega su uključena neka od najznačajnijih djela koja predstavljaju krunu Safetovog umjetničkog stvaralaštva.

Fabrika akumulatora u Potočarima 

Opus će po prvi put biti izložen u Bosni i Hercegovini, a iz Italije je, uz podršku Grada Sarajeva, dopremljen u Potočare.

- Postavka je spremna za susret sa publikom. Meni kao umjetniku, ovo je možda najveći ispit, možda najteže traženje smisla, odnosno pokušaj da kroz svoj rad stavljen na mjesto zločina, izazovem emocije, iste one koje su mene "natjerale" da sve to naslikam. Umjetnost je jedna čudna tvorevina, nije most preko kojeg prelazite, ili kuća u kojoj boravite, to je jedno izazivanje neke duhovne vibracije ili podstreka. "Exodus" je nastao iz moje potrebe da sačuvam sjećanja na strašnu tragediju, kako bi nove generacije naučile lekciju da je duboka ljudska bol i patnja nešto što ne bi voljeli ni da sanjaju, a ne da dožive. Taj prostor te fabrike bilo je mjesto užasnog okupljanja, užasnih događaja. Ono je sada potpuno devastirano, ruina od nekadašnje fabrike, uslovi su najgori mogući da bi ugostili takvo jedno djelo, ali ako ono odgovori smislu zbog čega je nastalo, sav moj rad i trud će imati smisao- kazao nam je  Zec.

Posebno će biti emotivan susret pojedinaca koji će sebe prepoznati na Safetovim djelima, jer, bit će to momenat u kojem će spoznati da je neko ipak osjetio njihovu bol, zabilježio je kistom na platnu, kako bi je cijeli svijet vidio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.