open-navfaktor-logo
search
Izbjeglica iz Prijedora
Safet Vukalić: Brine me odnos međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini
Deveti maj je jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Evrope koji simbolizira borbu za slobodu i jednakost. Međutim, ideja o ujedinjenju Evrope je zadnjih godina u sve većoj dubiozi zbog različitih kriza i izazova.
15.05.2023. u 13:39
get url
text

Izlazak Britanije iz Evropske unije, jačanje desničarskih pokreta, ksenofobija, islamofobija kao i ruski napad na Ukrajinu je značajno usložnilo odnose unutar EU-a te njen odnos sa potencijalnim članicama i drugim državama.

Safet Vukalić je preživo rat u Prijedoru i logore. Svoju uspješnu izbjegličku priču je ostvario u Velikoj Britaniji. Već duže od decenije sarađuje sa organizacijama Remembering Srebrenica i Holocaust Memorial Trust. Vukalić je odlikovan ordenom Britanskog carstva što je priznanje za njegov rad na obrazovanju o genocidu nad Bošnjacima i holokaustu.

U Veliku Britaniju je stigao sa 18 godina i u protekle skoro tri decenije svjedočio je različitim procesima u britanskom društvu kao i promjenama u odnosu prema Bosni i Hercegovini.

Udaljavanje Britanije i EU

Prema njegovom mišljenju Brexit je bio prelomna tačka u odnosima Velike Britanije i EU-a.

- Nakon Brexita osjećao sam da je to jedan veliki gubitak kako za kraljevstvo tako i za EU posebno kada je u pitanju sigurnosti jer je Velika Britanija bila jedna od glavnih i najznačajnijih aktera unutar EU-a - kaže Vukalić u razgovoru za Anadoliju.

Kao što je mandat Donalda Trumpa u Sjedinjenim Američkim Državama bio okidač sve veće polarizacije u društvu, tako je Brexit najviše pogodovao desničarima u Britaniji. Česte promjene Vlade i ministara su rezultat dugotrajne erozije političke scene što za posljedicu ima i prekidanje tradicionalno dobrih odnosa između Britanije i BiH.

- Već u toku Brexita, a još intenzivnije nakon njega može se primijetiti rast popularnosti ekstremnih desničara što za posljedicu ima jačanje antisemitizma, islamofobije, rasizma, ksenofobije. Većina zagovornika sad ne priznaje da je Brexit imao direktnu vezu sa ekonomskim problemima nego traže način da prebace krivicu na druge, odnosno EU i migrante - pojašnjava Vukalić.

Stanje i u Evropskoj uniji je sve složenije i izazovi su slični kao u Britaniji.

- Nije samo stanje u UK loše nego, čak šta više, možda je i gore u pojedinim članicama EU pa se onda pitam da li bi želio živjeti u takvoj EU. Unija je obilježila Dan Evrope ponosno kako dolikuje. Mnogo je fotografija sa osmjesima, ali puno je onih koji su trenutno jako zabrinuti za stanje u EU i izvan nje. Na takve okolnosti ne utiču samo različiti stavovi oko rata u Ukrajini i proširenja na Balkan nego sve izraženiji rast ekstremnih desničara u gotovo svim državama članicama EU - smatra Vukalić.

Jedan od ključnih događaja u prošloj godini koji je poljuljao povjerenje u ideju i viziju Evropske unije je pokušaj državnog udara u Njemačkoj koji je za inspiraciju imao nacističku ideologiju.

- Kad sam pročitao vijest da se u Njemačkoj pripremao državni udar u decembru 2022. godine imao sam pomiješane emocije. Uhvaćeno je preko 20 osoba širom Njemačke, mnogo oružja zaplijenjeno, a mozak ideje je bio jedan aristokrata koji namjeravao da vodi novu vladu. To je krupan historijski događaj koji je na Otoku prošao poprilično tiho u medijima. Ovakvi teroristi su djelovali u većinski kršćanskoj evropskoj zemlji koja se ponosi savremenom i razvijenom demokratijom. Njihova namjera je bila da nastave tamo gdje je stao Hitler. Oni nisu samo protiv Jevreja nego, naravno protiv i muslimana jer većinom i drugih ne-bijelaca - ističe Vukalić.

Pogrešan odnos međunarodne zajednice prema BiH

Fokus njegova aktivizma u britanskom društvu je na afirmaciji narativa da mnogim genocidima u svijetu koji su se desili nakon Holokausta.

- Neki kažu da treba da se svi izvinemo svakom pa da možemo dalje u ići ka boljoj budućnosti. Pitam se da li bi se oni usudili reći Jevrejima da se izvinu Nijemcima i ostalim koji su doprinijeli da se skoro izbrišu sa tla Evrope - navodi Vukalić.

Njega jako pogađa odnos međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini, odnosno visokog predstavnika i bezuslovna podrška Britanije takvoj politici što je u suprotnosti sa ranijom praksom. To se vidjelo i na krunisanju novog kralja gdje je BiH predstavljala predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, umjesto član predsjedništva Željko Komšić kako je ranije protokolom bilo predviđeno.

- Kao Bosanca me brine kada vidim ispade sadašnjeg visokog predstavnika OHR-a koji se uzruja kada ga počnu preispitivati o njegovim odlukama koje imaju izuzetno negativni učinak na sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine. Pa se izdere i ponaša se kao da je kriv za nešto. Brine me ono što sam saznao nedavno o njegovoj historiji. Brine me pošto se i dalje cementiraju u našu vladu struje koje su vodile rat protiv Bosne i Hercegovine, a danas ga vode na drugi način radeći sve u cilju da je podijele. Iako živim izvan Bosne volim je kao mnogi koji u njoj žive i molim za dan jednog predsjednika koji će sa ponosom da predstavlja BiH i sve njene građane”, zaključuje Vukelić.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.