open-navfaktor-logo
search
Legenda bh. fudbala
Safet Sušić za Faktor o SP u Kataru: Neću navijati za Francuze, favoriti su Brazil i Njemačka, Mbappe je najbolji
O Safetu Sušiću i njegovom nogometnom znanju čuo je cijeli svijet.
19.11.2022. u 12:32
get url
text

Ova istinska fudbalska legenda imala je impresivnu igračku karijeru. O njegovim potezima i golovima još uvijek se priča. U bogatoj karijeri igrao je za Krivaju, Sarajevo, PSG i Red Star. Duga je lista njegovih uspjeha.

Najelitniji francuski nogometni časopis "France Football" uvrstio ga je na listu 10 najboljih europskih igrača 1979. godine. Kao simbol vrhunca karijere u Parizu, dodijeljeno mu je priznanje najboljeg stranog igrača u šampionatu Francuske 1983., dvije godine nakon što ga je isti časopis proglasio najboljim igračem u historiji Paris Saint Germaina.

UEFA mu je 2003. godine dodijelila priznanje za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine u zadnjih 50 godina. Francuski časopis L’Equipe je 2019. godine uvrstio Sušića u 11 najboljih igrača PSG-a svih vremena.

Popularni Pape jedini je selektor koji je našu zemlju odveo na SP.

U ekskluzivnom razgovoru za Faktor Sušić je govorio o predstojećem Mundijalu u Kataru, otkrio ko je njegov favorit za titulu...

- Gledat ću utakmice na TV-u. Ne vjerujem da ću pratiti sve utakmice, samo one koje me interesuju. Ove velike ekipe. Kada krene osmina finala, onda ću gledati sve utakmice – kaže na početku razgovora Sušić.

Za koga navijate?

- U toku SP ću se odlučiti za ekipu za koju ću da navijam. Ona ekipa koja bude igrala napadački fudbal i atraktivno, vjerovatno ću za njih navijati.

Nećete navijati za Francusku?

- Tu sam ja ravnodušan. Nemam specijalne razloge da navijam za njih. Igrao sam protiv njih i dao im gol kada sam imao francuski pasoš. Volio bih da odu daleko. Imam dosta prijatelja ovdje i ne bih volio da ih gledam tužne i neraspoložene ako izgube. Djeca mi navijaju za Francusku i ako budem sa njima gledao, postoji mogućnost da navijam za Francuze.

Ko je Vaš favorit?

- Treba tražiti sljedećeg svjetskog šampiona od ovih ekipa koje su već bile šampioni. Španija, Francuska, Njemačka, Brazil i Argentina. Od tih pet reprezentacija jedna bi trebala biti pobjednik Mundijala u Kataru. Tu Francusku ne vidim kao šampiona, jer od 1962. godine nikada se nije desilo da jedna ekipa dva puta zaredom bude svjetski šampion. Druga stvar, imaju dosta problema sa povredama. Ostali su bez nekoliko ključnih igrača - Paul Pogba, N'Golo Kantea, Presnel Kimpembe... Proći će grupu, to je sigurno, ali ih ne vidim kao svjetske šampione. Još imaju problem sa Benzemom koji ima 35 godina i u posljednje vrijeme nije igrao pola sata.

Brazil, Argentina, Engleska...

- Čini mi se da je Messi rekao da su Englezi jedan od glavnih kandidata, ali nisam siguran za njih. Brazil može. Imaju vrhunske igrače. Neymar je u životnoj formi. Vinicius Junior u Realu je fenomenalan. Po meni, ako trebam da izaberem dvije reprezentacije koji su mi favoriti, to su Brazil i Njemačka.

Najbolji igrač na svijetu?

- Kylian Mbappe. Ima sve kvalitete. Ima nešto što malo ko trenutno ima. U životu nisam vidio bržeg i eksplozivnijeg igrača. Druga stvar, napreduje iz dana u dan. Šanse koje je promašivao prošle godine, ove pogađa. Vjerovatno puno radi i ambiciozan je.

Pratite li dešavanja u bosanskohercegovačkom fudbalu?

- Naravno da pratim. Ima još dosta vremena u prvenstvu i nadam se da mogu stići barem do Lige Evrope. Zrinjski posljednjih nekoliko sezona ima najbolju ekipu. I ove godine imaju nekoliko bodova prednosti i oni su favoriti da budu šampioni. Za drugo mjesto Široki Brijeg, Sarajevo, Željo... Ima još vremena. Poslije SP možda dođem do Sarajeva.

Kako komentarišete nastupe reprezentacije BiH posljednjih godina?

- Posljednje kvalifikacije za SP su bile vrlo loše. Četvrto mjesto u grupi koja nije toliko jaka. Trebali smo se boriti za drugo mjesto iza Francuske, ali nismo uspjeli. Poslije toga imali smo dobre rezultate u Ligi nacija. Slijede kvalifikacije za EP. Nadam se da ćemo imati puno više sreće i da se eventualno plasiramo.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.