open-navfaktor-logo
search
Nakon skandala gradonačelnika
Šadić: Brčko njeguje tradiciju obilježavanja Dana nezavisnosti BiH
Brčko njeguje tradiciju obilježavanja Dana nezavisnosti i očekujemo veliki broj građana 1. marta koji će svojim dolaskom uveličati manifestaciju - izjavio je glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić, nakon tvrdnje gradonačelnika Brčkog Siniše Milića kako je ukrašavanje dijela grada izvršeno neovlašteno, mimo zakona.
26.02.2020. u 15:10
get url
text

- Očigledno je da nekim članovima Vlade smeta državna zastava BiH koja je ujedno pravnim aktima, prije svega Statutom Brčko distrikta BiH, propisana kao jedini znak i simbol Brčko distrikta BiH. Ono što mogu reći usvoje ime i u ime dobrog dijela Vlade je da smo podržali ovu aktivnost  koja je urađena na zahtjev jednog udruženja iz Brčkog – rekao je Šadić u izjavi za Fenu.

Ističe da su tokom postavljanja zastave svoje učešće dali i pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost, odnosno pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice kojima je zahvalio i čestitao Dan civilne zaštite koji se također obilježava 1. marta. 

Centralni gradski trg u Brčkom jučer je ukrašen sa oko 1.000 zastavica Bosne i Hercegovine. Zastave su postavili članovi Udruženja građana "Stećak" u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Milić izjavio je danas kako je ukrašavanje dijela grada izvršeno neovlašteno, mimo zakona, te da je redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH odgođena zbog, kako je istakao, nepostojanja uslova za nastavak rada.

-Nažalost, mi smo danas odložili redovnu sjednicu Vlade jer nisu postojali uslovi da se redovan rad nastavi iz razloga što smo tražili informacije u vezi s kršenjem Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o praznicima Brčko distrikta BiH, budući da je neovlašteno izvršeno ukrašavanje dijela grada mimo spomenutih zakona - rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Milić.

Nakon održane vanredne sjednice Vlade, gradonačelnik je zatražio informaciju od Inspektorata vezano za postavljanje državnih zastava na Trgu mladih u Brčkom.

U Brčkom će 1. marta biti organizirana manifestacija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u okviru nje na Trgu mladih i aktivnost pod nazivom "Brčko čuva bosnu i Hercegovinu".

Kako se nezvanično doznaje, Udruženje građana "Stećak" podnijelo je zahtjev Odjeljenju za javnu sigurnost za pomoć u realizaciji aktivnosti ukrašavanja Trga mladih te zahtjev Policiji za odobrenje održavanja javnog skupa na Trgu mladih 1. marta 2020.

Konferencija za medije Udruženja "Stećak" zakazana je za sutra u 11 sati u Domu kulture u Brčkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.