U neuobičajenoj akciji oduzimanja imovine, Ministarstvo pravosuđa SAD-a saopćilo je u četvrtak da je zaplijenilo veliko teretno plovilo koje pripada Sjevernoj Koreji, poznato pod imenom "Wise Honest", za koje navodi da je prekršilo sankcije SAD-a i Ujedinjenih nacija nezakonitom otpremom uglja iz Sjeverne Koreje.

Brod, koji je u aprilu 2018. bio konfiskovan u Indoneziji od tamošnjih zvaničnika, sada je u posjedu SAD-a i ulazi u američke teritorijalne vode, rekao je zvaničnik Ministarstva pravde SAD-a.

Brod od 17.961 tonu, koji se, također, koristio za dopremu teške mašinerije u Sjevernu Koreju, jedan je od najvećih teretnih brodova u Sjevernoj Koreji.

Ovo je prvi slučaj da je SAD zaplijenio sjevernokorejski teretni brod zbog kršenja sankcija.

- Naša kancelarija otkrila je sheme kojima Sjeverna Koreja izvozi tone uglja u inostranstvo, krijući porijeklo broda. Sjeverna Koreja na taj način nije samo zaobilazila sankcije, već je i dopremala mašineriju u zemlju - rekao je američki advokat Geoffrey Berman.

Prema posmatračima Ujedinjenih nacija, "Wise Honest" je u trenutku kada su ga preuzele vlasti Indonezije, prevozio 25.500 tona uglja, u procijenjenoj vrijednosti od oko tri miliona dolara.

- Brod koji je kršio sankcije sada je van upotrebe - rekao je John Demers, čelnik Odjela za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde SAD-a, prenosi Al Jazeera.