Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) jednoglasno je usvojila nova pravila koja zabranjuju prodaju i uvoz nove komunikacijske opreme koju proizvode kineske tehnološke kompanije, objavio je BBC.

- Nova pravila važan su dio tekuće akcije zaštite javnosti od prijetnji nacionalnoj sigurnosti u okviru telekomunikacija - rekla je predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel u pisanoj izjavi.

Rosenworcel je kazala da je FCC "predan zaštiti svoje nacionalne sigurnosti osiguravajući da se nepouzdana komunikacijska oprema ne smije koristiti unutar granica SAD-a".

Među kompanijama čiji su proizvodi zabranjeni za uvoz i prodaju u SAD-u su Huawei, kao i ZTE, Hikvision, Dahua i Hytera.

Hikvision, kineski državni proizvođač opreme za nadzor za civilne i vojne svrhe, saopćio je da njihovi proizvodi ne predstavljaju nikakvu sigurnosnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama.

- Odluka neće učiniti ništa za zaštitu nacionalne sigurnosti SAD-a, ali će učiniti mnogo za pogoršanje i poskupljenje za američke male kompanije, lokalne vlasti, škole i pojedinačne potrošače da zaštite sebe, svoje domove, kompanije i imovinu - naveli su iz Hikvisiona.

Ističe se da navedene zabrane nisu retroaktivne te da će se proizvodi navedenih kompanija koji su prethodno bili odobreni za prodaju u SAD-u i dalje prodavati, ali bi te dozvole u budućnosti mogle biti povučene.

Slične odluke donesene su za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame kako bi se kineskim telekomunikacijskim kompanijama ograničio pristup američkom tržištu, a takav se stav nastavio i za vrijeme Donalda Trumpa i sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena.