open-navfaktor-logo
search
Napetost
SAD uveo tarife na kinesku robu, Kina najavila kontramjere
Ovo je povećalo napetost između dviju zemalja
10.05.2019. u 08:51
get url
text

Povećanje taksi koje je uveo predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump od 25 posto na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara stupilo je na snagu u petak, a Kina je najavila da će uzvratiti udarac.

Ovo je povećalo napetost između dviju zemalja u trenutku dok dvije strane provode pregovore kako bi pokušali naći rješenje za trgovinsku razmjenu.

Ministar trgovine Narodne Republike Kine Zhong Shan izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke SAD-a, dodajući da će Kina poduzeti neophodne kontramjere, ali nije objasnio o kakvim se kontramjerama radi, javio je Reuters.

Povećanje taksi došlo je u trenutku pregovora između vodećih američkih i kineskih pregovarača koji su pokušali naći rješenje za okončanje desetomjesečnog trgovinskog rata između dviju najvećih ekonomija na svijetu.

Također, kineski ministar trgovine najavio je da će se pregovori nastaviti, ali i da se nada da će SAD napraviti korake kako bi se došlo do zajedničkog rješenja putem dijaloga.

Roba u više od 5.700 pogođenih kategorija proizvoda koji su napustili kineske luke i aerodrome prije ponoći u petak podliježe izvornoj poreznoj stopi od 10 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.