open-navfaktor-logo
search
State department
SAD uveo nove sankcije desecima ruskih zvaničnika, agencijama i firmama
Administracija Joea Bidena, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, uvela je danas nove sankcije desecima ruskih i ukrajinskih zvaničnika i nizu ruskih kompanija zbog kršenja ljudskih prava i krađe ukrajinskog žita.
15.09.2022. u 21:07
get url
text

State department je saopćio da je uveo sankcije za najmanje 23 zvaničnika i 31 rusku vladinu agenciju i firmu zbog njihove uloge u podršci ruskom ratu u Ukrajini.

Neki, ali ne svi, od kažnjenih već su bili podvrgnuti američkim sankcijama, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu Amerikancima da posluju s njima, prenio je AP.

Među onim koji su kažnjeni je 17 ruskih i ukrajinskih zvaničnika za koje se navodi da rade za ili u ime ruske vlade na destabilizaciji Ukrajine. Još pet osoba je sankcionisano zbog učešća u navodnoj krađi ukrajinskog žita. Mnoge od njih Rusija je postavila na lokalne rukovodeće pozicije u dijelovima Ukrajine koju su okupirali Rusi.

U saopćenju iz State departmenta navedeno je da poduzimaju akcije "protiv velikih ruskih odbrambenih subjekata, ključnih kompanija sa naprednom tehnologijom koje podržavaju rusku odbrambenu industrijsku bazu i finansijsku infrastrukturu".

VEZANI TEKST - Još jedan težak udarac za Putina: Amerika zabranila uvoz ruske nafte i gasa

- Također poduzimamo akcije protiv ruske vojne obavještajne agencije i protiv pojedinaca povezanih s kršenjem ljudskih prava, kako u ratu Kremlja protiv Ukrajine, tako i unutar same Rusije.

Kao dio ove akcije, Stejt department uvodi sankcije ključnim zvaničnicima koje je postavila Rusija na ukrajinskim teritorijama koje trenutno kontroliše ruska vojska, te 31 odbrambenom, tehnološkom i elektroničkom subjektu, kako bi dodatno ograničio rusku naprednu tehnološku industriju i njihov doprinos odbrambenoj industrijskoj bazi Rusije.

Današnja akcija uključuje 22 ruska opunomoćenika, uključujući pet koji su nadgledali zapljenu ili krađu stotina hiljada tona ukrajinskog žitarica, što pogoršava nesigurnost hrane širom svijeta - saopćeno je.

Ured za kontrolu (OFAC) Ministarstva trezora imenovao je i 22 pojedinca. Ove "mete", navodi se, uključuju one povezane sa kršenjem ljudskih prava, kao što je Marija Lvova-Belova koja je predvodila napore Rusije da deportuje desetine hiljada ukrajinske dece. OFAC također cilja na čelnike ključnih finansijskih institucija kao što je Ruski nacionalni sistem platnih kartica (NSPK), koji je u vlasništvu Centralne banke Rusije koji upravlja mrežom platnih kartica Mir u zemlji, i druge institucije koje igraju ulogu u infrastrukturi ruskog finansijskog tržišta.

- OFAC također donosi odluku kojom se zabranjuje osobama iz SAD-a, gdje god da se nalaze, da pružaju usluge kvantnog računarstva bilo kojoj osobi koja se nalazi u Rusiji. Ove akcije će nastaviti da nameću ozbiljne troškove ilegalnim akterima povezanim sa Rusijom u skladu sa akcijama koje poduzimaju naši saveznici.

Ministarstvo trgovine proširuje kontrolu izvoza protiv Rusije i Bjelorusije dodavanjem kontrola na artikle potencijalno korisne za ruske mogućnosti proizvodnje hemijskog i biološkog oružja i artikle potrebne za naprednu proizvodnju, proizvodnju i razvoj - između ostalog je saopćeno.

- Oni koji su danas označeni – od počinitelja nasilja do službenika koji pomaže odvođenje djece iz Ukrajine – predstavljaju primjere ponašanja koje je postalo sinonim za ničim izazvan rat Vlade Rusije. Sjedinjene Države će nastaviti da preduzimaju akcije protiv onih koji podržavaju rusku odbrambeno-industrijsku bazu, njeno kršenje ljudskih prava i njene pokušaje da legitimišu svoju okupaciju ukrajinske teritorije, gde god da se nalaze - istaknuto je iz State departmenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.