open-navfaktor-logo
search
Ometali procese
SAD uvele sankcije bivšim zastupnicima Šešeljeve stranke: Podmićivali i zastrašivali svjedoke pred sudom u Hagu
Sjedinjene Američke Države označili su bivše zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srbije Vjericu Radetu i Petra Jojića kao osobe umiješane u visoku korupciju, i uveli im sankcije, saopćeno je na stranici State Departmenta.
27.01.2023. u 20:17
get url
text

Radeta i Jojić su, kako se navodi, za vrijeme dok su bili u Narodnoj skupštini, podmićivali i zastrašivali svjedoke pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminirajućih dokaza protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, koji je naknadno osuđen za ratne zločine.

Njihovo ponašanje ometalo je sudske procese, što je dovelo do toga da MKSJ izdaje međunarodne naloge za hapšenje zbog nepoštovanja suda, ugrožavajući regionalnu stabilnost i negativno utičući na nacionalne interese Sjedinjenih Država, dodaje se u saopćenju.

Ove oznake, kako se ističe, ponovo potvrđuju posvecćenost SAD-a u borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih ljudi.

Sjedinjene Države nastavljaju da stoje uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastavit će da promoviraju odgovornost za one koji zloupotrebljavaju javnu vlast radi lične koristi, poručuje se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje i kako se ova odluka odnosi na Jojićevog odraslog sina, Gojka Jojića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.