open-navfaktor-logo
search
Nastavak krize
SAD usred nezapamćene političke blokade u Kongresu nakon što McCarthy ponovo nije izabran
Zastupnički dom američkog Kongresa zapao je u još dublju krizu u četvrtak pošto republikanski favorit Kevin McCarthy nije ponovo uspio da bude izabran na mjesto predsjednika čime se dodatno učvrstila blokada koja je paralizirala donji dom Kongresa, javlja AFP.   
06.01.2023. u 08:54
get url
text

VEZANI TEKST - McCarthy osmi put bez podrške za predsjedavajućeg donjeg doma američkog Kongresa

McCarthy, miljenik establišmenta svoje stranke, ali također osoba koju ne podnosi krajna desnica, napravio je velike ustupke kako bi ugušio pobunu oko 20 tvrdolinijaša koji su blokirali njegovu kandidaturu za predsjednika Zastupničkog doma. 

Ali njegovi ustupci nisu urodili plodom i nije uspio pridobiti nijednog odmetnutog republikanca u pet odvojenih glasanja održanih u četvrtak prije nego što je Dom pristao na prekid do petka u podne po lokalnom vremenu.

Posljednja runda glasanja bila je ukupno 11. u nizu otkako je Dom ove sedmice započeo novi mandat pod tijesnom republikanskom većinom. Nijedno glasanje o predsjedniku donjeg doma nije otišlo u više od devet krugova još od perioda građanskog rata.

Prije još jednog neuspjelog pokušaja u četvrtak, McCarthy je već bio ponižen neuspjehom da osigura sebi poziciju u tih haotičnih 48 sati, gubeći svaki put glasanje od demokrate Hakeema Jeffriesa.

- Nadam se da će danas republikanci u Predstavničkom domu zaustaviti svađe, zaustaviti klevete i zaustaviti zabijanje noževa u leđa kako bismo mogli biti tu za američki narod - rekao je novinarima Jeffries, koji također nema potrebnu većinu.

Sve očajniji McCarthy preko noći je prešao jednu od svojih crvenih linija pristankom na snižavanje praga potrebnog da bi se glasalo o svrgavanju predsjednika Predstavničkog doma na samo jednog zastupnika - ugrozivši tako vlastite šanse za dugi mandat.

Ovaj 57-godišnjak je također ponudio svojim desničarskim protivnicima više moći u pogledu načina na koji se provode glasanja, glasanje o ograničenjima mandata i obećanje da će da prestati podržavati umjerene kandidate protiv krajnje desničarskih kandidata na sigurnim republikanskim pozicijama.

Nijedna procedura u Domu se ne može obaviti bez predsjedavajućeg, što znači da izabrani zastupnici moraju nastaviti glasati dok neko ne osvoji većinu.

VEZANI TEKST - Demokrate ili republikanci: Amerikanci glasaju na ključnim izborima za Kongres

Oni također mogu razmotriti promjenu pravila koja bi omogućila kandidatu sa najviše glasova umjesto potpunoj većini da pobijedi, što je rizična strategija s obzirom na to da je demokratski lider pobjeđivao u svakom krugu dok su republikanski glasovi bili podijeljeni.

Dok se ne pojavi pobjednik, donji dom neće moći obaviti polaganje zakletve za novoizabrane zastupnike, osnivati odbore, baviti se zakonodavstvom ili otvarati bilo koju od istraga koje su republikanci obećali protiv predsjednika Joea Bidena.

Trojica republikanskih zastupnika koji će biti na čelu odbora koji se bave nacionalnom sigurnoti također su upozorili u otvorenom pismu u četvrtak da Dom trenutno nije u mogućnosti da vrši nadzor nad Pentagonom ili obavještajnom zajednicom.

- Ne možemo dozvoliti da lične politike dovedu u opasnost sigurnost Sjedinjenih Država - naveli su oni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.