open-navfaktor-logo
search
Duboko zabrinuti
SAD upozorava da Rusija ima spiskove Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslani u logore
Sjedinjene Države upozorile su Ujedinjene nacije da imaju informacije da Rusija posjeduje spiskove Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslani u logore u slučaju invazije, navodi se u pismu upućenom šefu UN-a za ljudska prava, a koji je AFP imao na uvid u nedjelju.  
21.02.2022. u 08:35
get url
text

U pismu, koje je stiglo u trenutku kada Washington upozorava na skoru invaziju ruskih trupa nagomilanih u blizini ukrajinske granice, navodi se da su Sjedinjene Države duboko zabrinute i upozoravaju na potencijalnu katastrofu kada su u pitanju kršenja ljudskih prava.

Sjedinjene Države imaju vjerodostojne informacije koje ukazuju na to da ruske snage prave spiskove Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u kampove nakon vojne okupacije, navodi se u pismu.

- Također imamo vjerodostojne informacije da će ruske snage vjerovatno koristiti mjere sa smrtnim ishodima za raspršivanje mirnih protesta ili na drugi način suprotstaviti se mirnom otporu civilnog stanovništva - navodi se u poruci upućenoj Visokoj komesarki UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

U noti, koju je potpisala Batsheba Nell Crocker, američka ambasadorica pri UN-u u Ženevi, upozorava se da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla sa sobom donijeti zloupotrebe kao što su otmice ili mučenja i mogla bi biti usmjerena na političke disidente i vjerske i etničke manjine, između ostalih.

Rusija je posljednjih sedmica nagomilala više od 150.000 vojnika blizu ukrajinskih granica, procjenjuju Sjedinjene Države i zapadni saveznici.

Moskva poriče da planira napad na svog susjeda, ali traži garancije da Ukrajina nikada neće ući u NATO i da će zapadna alijansa ukloniti snage iz istočne Evrope, što Zapad kategorički odbija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.