open-navfaktor-logo
search
Spremni odgovoriti
SAD stavlja u pripravnost 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini
Sjedinjene Američke Države (SAD) mobilisale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane situacije u ukrajinskoj krizi, potvrđeno je iz američkog Ministarstva odbrane (Pentagon).
24.01.2022. u 21:43
get url
text

Kako napetost raste zbog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici, SAD razmatra planove za jačanje istočnog krila NATO-a.

- Po uputama predsjednika (Joe Biden op.a.) i po savjetu ministra (op.a. Lloyd) Austina, SAD je poduzeo korake za mobilizaciju vojske u zemlji i inostranstvu. Na taj smo način spremni odgovoriti na niz nepredviđenih situacija, uključujući podršku NATO snagama za odgovor ako dođe do mobilizacije - poručio je glasnogovornik Pentagona John Kirby na redovnoj konferenciji za novinare.

Kirby je otkrio da je u ovoj fazi u pripravnosti 8.500 vojnika te da će se u narednim danima nastaviti s detaljima u skladu s odlukama o ovom pitanju. Navodeći da će ti vojnici biti poslani samo ako se aktiviraju snage NATO-a za odgovor, Kirby je naglasio da u ovoj fazi nije donesena nikakva odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.