open-navfaktor-logo
search
Washington
SAD "Sporazum stoljeća" za Palestinu neće objaviti prije izbora u Izraelu
Američki izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt na Twitter profilu je objavio kako mirovni plan neće biti objavljen prije predstojećih izbora u Izraelu
28.08.2019. u 19:39
get url
text

Američka administracija odlučila je da neće objaviti mirovni plan o Bliskom Istoku, koji se naziva "Sporazumom stoljeća", prije izbora u Izraelu koji će se održati 17. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt na Twitter profilu je objavio kako mirovni plan neće biti objavljen prije predstojećih izbora u Izraelu.

-Odlučili smo da ne objavimo mirovni plan (ili neke njegove dijelove) prije izraelskih izbora - naveo je u kratkoj poruci.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je izjavio da je moguće da će mirovni plan objaviti prije izbora u Izraelu.

Novi parlamentarni izbori u Izraelu bit će održani 17. septembra. Parlamentarni izbori u Izraelu održani su u aprilu ove godine, ali lider partije Likud i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije uspio formirati koaliciju koja bi imala većinu u izraelskom parlamentu, odnosno Knessetu.

Na izradi takozvanog "Sporazuma stoljeća", američkog mirovnog plana za Palestinu, Bijela kuća radi više od dvije godine.

Plan koji Trump predstavlja kao „sporazum stoljeća“, neki historičari nazivaju diplomatskom „prevarom stoljeća“ ili pokušajem prevare stoljeća.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas u maju ove godine oštro je kritikovao američki projekt rješavanja bliskoistočne krize pod nazivom “Sporazum stoljeća“.

Izjavio je tada kako palestinsko pitanje u osnovi nije ekonomske, već političke naravi i kako se i rješenje mora prevashodno tražiti političkim sredstvima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.