open-navfaktor-logo
search
State Department
SAD: Sankcije za 39 najviših zvaničnika sirijskog režima, uključujući i Assada
Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije za 39 visokorangiranih režimskih dužnosnika u Siriji, uključujući Bashara al-Assada i njegovu suprugu.
17.06.2020. u 19:39
get url
text

State Department saopćio je da su u okviru novog zakona nazvanog "Cezar", a koji se odnosi na zaštitu civila, uvedene sankcije za ukupno 39 visokorangiranih režimskih dužnosnika u Siriji, uključujući al-Assada i njegovu suprugu Asmu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo istakao je da američka administracija neće nijemo posmatrati nasilje i zločine koje Assadov režim provodi u Siriji.

Istakao je da uvođenjem sankcija za najviše zvaničnike sirijskog režima namjeravaju izvršiti još snažniji ekonomski i politički pritisak na tamošnji režim.

- Od danas, sankcije predviđene Zakonom 'Cezar' u potpunosti stupaju na snagu. Ko god bude poslovao sa Assadovim režimom i gdje god se nalazio na svijetu, izlaže se restrikcijama putovanja i finansijskim sankcijama - kazao je Pompeo u saopćenju.

Sankcije su uvedene i za biznismena Mohameda Hamshu, iransku militantnu brigadu Fatemiyoun te za Mahera al-Assada, brata sirijskog predsjednika i jednog od generala režimske vojske. Pompeo je zaprijetio da će SAD nastaviti sa uvođenjem sankcija za sirijske zvaničnike te da će dodatno pojačavati pritisak sve dok Assadov režim ne bude postupao u skladu sa rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Zakon "Cezar" je u decembru prošle godine potpisao i predsjednik SAD-a Donald Trump. Zakon je dobio naziv po pseudonimu jednog sirijskog policajca koji je prebjegao i predao hiljade slika žrtava torture Assadove vlasti. Njegovo saslušanje pred američkim Kongresom 2014. godine dovelo je do usvajanja ovog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.