open-navfaktor-logo
search
Wisconsin
SAD: Protesti protiv policijskog nasilja trajali cijelu noć uprkos policijskom satu
Protesti protiv policijskog nasilja u saveznoj američkoj državi Wisconsin, koji su započeli nakon što je policija u leđa pucala Afroamerikancu po imenu Jacob Blake, trajali su cijelu noć unatoč policijskom satu koji je bio na snazi.
25.08.2020. u 10:34
get url
text

U gradu Kenosha protesti su trajali tokom cijelog dana, a potom nastavljeni i iza 20 sati kada je na snagu stupio policijski sat.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade suda u Kenoshi, a prilikom poušaja da uđu u zgradu policija je intervenisala bacivši suzavac. Demonstranti su se potom razbježali po okolnim ulicama, gdje su tokom noći razbijali stakla na više automobila, zapalili zgrade.

Policija je tokom noći blokirala prilaz zgradi suda, a demonstranti su uzvikujući "Ako nema pravde, nema ni mira" oštetili veliki broj luksuznih automobila, te izazvali požar na zgradi gradskog zatvora.

Kamerman AA zabilježio je kako demonstranti pale vozilo komunalnog preduzeća u jednoj od ulica Kenoshe. Crnac po imenu Jacob Blake teško je ozlijeđen u incidentu koji se dogodio u nedjelju popodne u Kenoshi. Na videozapisu na društvenim medijima može se vidjeti kako je policija pokušala spriječiti Blakea da otvori vrata automobila tako što ga vuče za odjeću, a potom u njega s leđa ispaljuje sedam metaka.

Prema izvještajima američkih medija, Blake je u bolnici i njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno.

Prema policijskom saopćenju, policija je izašla na teren nakon što je dobila prijavu o "porodičnom incidentu", a očevici koji su govorili za medije tvrde da je Blake pokušavao razdvojiti dvije žene koje su se svađale i da je policija u to vrijeme stigla. Guverner Wisconsina Tony Evers u izjavi na Twitteru je poručio da je u Blakea tokom dana pucano nekoliko puta.

- Iako još uvijek nemamo sve informacije, ono što sigurno znamo je da ovo nije prva osoba koja je upucana, povrijeđena ili brutalno ubijena od strane policijskih službenika u našoj saveznoj državi ili zemlji - poručio je Evers.

Advokat Benjamin Crump također je izjavio da je u Blakea pucala policija dok je pokušavao ući u automobil i da je u to vrijeme u automobilu bilo troje djece.

Protesti u Wisconsinu - 25. 8. 2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.