Pariski sporazum

SAD odustaje od borbe protiv globalnog zagrijavanja

Objavljeno: 05.11.2019. u 08:24

Američka vlada je u ponedjeljak formalno započela proces povlačenja iz sporazuma o klimi kojim se gotovo cijeli svijet obavezao boriti protiv globalnog zagrijavanja

Sjedinjene Američke Države službeno su započele jednogodišnji proces povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama. 

Američka vlada je u ponedjeljak predala dokument Ujedinjenim nacijama (UN) čime je formalno započela proces povlačenja iz sporazuma o klimi kojim se gotovo cijeli svijet obavezao boriti protiv globalnog zagrijavanja.

Dugogodišnji kritičar sporazuma, američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje njegove zemlje zbog nepoštenog odnosa prema američkoj ekonomiji, radnicima i poreznim obveznicima.

Sporazum o klimatskim promjenama postignut je 12. decembra 2015. u Parizu. Trump je 1. juna 2017. saopćio kako se SAD povlači iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama kojeg je 22. aprila 2016. potpisalo više od 190 zemalja. 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije