open-navfaktor-logo
search
Tenzije
SAD na Bliski istok šalje nosač aviona zbog "prijetnje iranskog režima"
Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan kazao je da Washington ponovo poziva Teheran da prestane s provokacijama
07.05.2019. u 08:04
get url
text

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan izjavio je da je odobrio slanje grupe brodova na čelu s nosačem aviona i bombardera na područje Bliskog istoka zbog "kredibilne prijetnje iranskog režima", javlja Anadolu Agency (AA).

-Ovaj korak predstavlja logično preraspoređivanje snaga kao odgovor na nagovještaje kredibilne prijetnje snaga iranskog režima - naveo je Shanahan na Twitteru.

Istakao je da Washington ponovo poziva Teheran da prestane s provokacijama.

-Smatrat ćemo iranski režim odgovornim za bilo koji napad na američke snage ili naše interese na tom području - dodao je Shanahan.

Slanje američkih brodova na Bliski istok prethodno je najavio i John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

-Sjedinjene Američke Države ne izazivaju rat s iranskim režimom, ali potpuno smo spremni odgovoriti na bilo koji napad iranske Revolucionarne garde ili regularnih iranskih snaga - poručio je Bolton u saopćenju.

SAD je od prošle godine ponovo uveo sankcije Iranu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump jednostrano odlučio povući se iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, sklopljenog 2015. godine, na osnovu kojeg su bile ukinute sankcije Iranu u zamjenu za njegovo napuštanje programa nuklearnog naoružanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.