open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
SAD kreće u borbu protiv malignog utjecaja Rusije, front otvoren i na Balkanu
Kazao je da napori uključuju podršku nezavisnom novinarstvu i provjeri činjenica u Moldaviji i na Balkanu, kao i pomaganje državama u diverzifikaciji svojih zaliha energije kako ruska energija ne bi postala oruđe političke kontrole
13.09.2019. u 09:08
get url
text
Brock Bierman u društvu članova Predsjedništva BiH

U četvrtak je održana prezentacija nove američke vanjskopolitičke inicijative koja za cilj ima pomoć evropskim državama pri odupiranju ruskom utjecaju.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) opisuje svoju inicijativu, nazvanu Suzbijanje malignog utjecaja Kremlja, kao okvir za pomoć demokratskim institucijama u zaštiti izbora, suzbijanju propagande i dezinformacija i izbjegavanju ovisnosti o ruskoj energiji.

Napori, koji su prvi puta najavljeni u julu u Parizu, usmjereni su na zemlje kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija. Pomoćnik USAID administratora za Evropu i Euroaziju Brock Bierman predstavio je inicijativu u četvrtak diplomatima u Varšavi, prenoseći poruku da Washington ostaje privržen demokratiji u regiji koja se prije tri decenije otrgnula kontroli Moskve.

Bierman je govorio o onome što je nazvao "soft power agresijom" ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rekao je da se Kremlj miješa u izbore, vodeći informacijske ratove i promovirajući korupciju.

- Kremlj se ponaša ovako jer nema šta ponuditi. Nema šta ponuditi u slobodi, prosperitetu ili sigurnosti svojih susjeda - rekao je Bierman te dodaje:

- USAID neće stajati po strani dok Kremlj nastoji potkopati ono za šta su se te države tako dugo borile.

Kazao je da napori uključuju podršku nezavisnom novinarstvu i provjeri činjenica u Moldaviji i na Balkanu, kao i pomaganje državama u diverzifikaciji svojih zaliha energije kako ruska energija ne bi postala oruđe političke kontrole. Nekoliko je puta naglasio kako napori nisu usmjereni protiv ruskog naroda, već samo protiv Kremlja.

Bierman je, podsjećanja radi, u maju ove godine boravio u posjeti BiH, gdje se, između ostalog, u društvu novog specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera i ambasadora Erica Nelsona sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.