open-navfaktor-logo
search
Završen pregled
SAD: Joe Biden ponovo preuzeo predsjednička ovlaštenja
Američki predsjednik Joe Biden ponovno je preuzeo ovlaštenja predsjednika nakon kratkog prenosa na potpredsjednicu Kamalu Harris u petak dok je bio podvrgnut medicinskoj proceduri.
19.11.2021. u 21:32
get url
text

Biden je pismom obavijestio senatora Patricka Leahyja, privremenog predsjednika Senata, o njegovom nastavku rada, navodeći da je sposoban da obavlja ovlaštenja i dužnosti Kancelarije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dodao da je ponovno preuzeo ovlaštenja i dužnosti.

Biden je u petak predao ovlaštenja Kamali Harris dok je bio pod anestezijom tokom rutinske kolonoskopije, endoskopske dijagnostičke metode pomoću koje se vrši pregled debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki saopštila je ranije da će Biden danas otići na rutinske preglede u vojnu bolnicu "Walter Reed" u blizini Washingtona.

- Kao što je bio i slučaj sa bivšim predsjednikom Georgeom W. Bushom 2002. i 2007. godine, prema Ustavu, Biden će predati ovlaštenja potpredsjednici Harris dok bude pod anestezijom - rekla je Psaki.

Kasnije je na Twitteru objavila da je Biden telefonom razgovarao s potpredsjednicom i šefom osoblja Ronom Klainom oko 11.35 časova po lokalnom vremenu (16.35 GMT), te da je bio dobro raspoložen i da je u to vrijeme nastavio sa svojim dužnostima.

- Ostaće u "Walteru Reedu" dok bude dovršavao ostatak rutinskih pregleda - dodala je ona.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.