open-navfaktor-logo
search
Šta znači član 5
SAD: Ispitujemo izvještaje o ruskim raketnim napadima u Poljskoj
Sjedinjene Američke Države (SAD) poručile su da će "braniti svaki pedalj teritorije NATO-a" nakon što su ruski projektili navodno pogodili članicu alijanse Poljsku, usmrtivši dvije osobe.
15.11.2022. u 21:12
get url
text

Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder nije mogao odmah potvrditi da li su eksplozije rezultat ruskih raketnih napada, ali je rekao da Ministarstvo odbrane radi na tome da potvrdi te izvještaje.

- Svjesni smo izvještavanja medija o tome. U ovom trenutku nemamo informacija koje bi potvrdile te izvještaje, ali ipak mi ih shvatamo ozbiljno i ispitujemo navode - rekao je Ryder u obraćanju novinarima u Pentagonu.

- Ne želim da spekulišem ili ulazim u hipotetička pitanja. Kada su u pitanju naše sigurnosne obaveze i član 5, kristalno smo jasni da ćemo braniti svaki pedalj teritorije NATO-a - dodao je on, pritom misleći na princip kolektivne odbrane NATO-a.

Rakete su pogodile selo Przewodow na istoku Poljske u trenutku kada se Ukrajina suočava s talasom raketnih napada čija meta je bila energetska infrastruktura u toj ratom razorenom zemlji, čime su milioni ljudi ostali bez struje.

Neki ruski projektili pogodili su ciljeve u zapadnom dijelu Ukrajine u blizini granice s Poljskom.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak na visokom nivou kako bi razgovarao o ovom pitanju, objavio je portparol vlade Piotr Muller, ubrzo nakon što su počeli izvještaji o eksploziji u selu Przewodow.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.