open-navfaktor-logo
search
Brojni problemi
SAD: Industrijska proizvodnja doživjela najveći pad od Drugog svjetskog rata
Američka industrija se urušila u martu nakon što je pandemija opustošila ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država. Proizvodnja i ukupna industrijska proizvodnja zabilježili su najveći pad od kada se SAD demobilisao nakon Drugog svjetskog rata.
16.04.2020. u 07:51
get url
text

Federalne rezerve SAD-a saopćile su u srijedu da je proizvodnja pala 6,3 posto prošlog mjeseca, predvođena padom proizvodnje u autoindustriji, koja je u potpunosti zatvorena. Ukupno gledano, industrijska proizvodnja, koja uključuje fabrike, komunalije i rudnike, pala je za 5,4 posto. To je najveći pad od 1946. godine i daleko gori od onoga što su očekivali ekonomisti.

Proizvodnja automobila i auto dijelova bila je u slobodnom padu, te su se zaustavili na 28 posto.

Zabrane i ograničenja putovanja, koji su uvedeni u borbi protiv COVID-19 doveli su do gotovo potpunog zaustavljanja ekonomske aktivnosti. Proizvodnja je pala za 3,9 posto u komunalnim kompanijama i dva posto u rudnicima jer je eksploatacija nafte i plina opala, kazali su iz Federalnih rezervi.

- Izgledi su za industrijske sektore mračni. S globalnom recesijom zbog koronavirusa koja je dovela do naglog zaustavljanja aktivnosti kod nas i širom svijeta, fabrička proizvodnja vjerovatno će još više pasti u aprilu. Veliki poremećaji u lancu snabdijevanja, smanjena energetska aktivnost i pooštreni finansijski uslovi i dalje će predstavljati glavne probleme u narednim mjesecima - napisali su James Watson i Gregory Daco iz Oxford Economics u bilješci o istraživanju.  

Također, kazali su da bi industrijska proizvodnja mogla ukupno pasti 15 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.