Biden i meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador također su na bilateralnom sastanku razgovarali o poticajima za promoviranje ulaganja u proizvodnju poluprovodnika duž granice, saopćila je Bijela kuća.

- Postoje uvjeti bez premca da se započne nova politika ekonomske i socijalne integracije na našem kontinentu - izjavio je Lopez Obrador na početku sastanka, pozivajući Bidena da investira u regiju.

Lopez Obrador ugošćuje Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua od ponedjeljka do srijede na prvom samitu trojice čelnika od kraja 2021.

Razgovor o bližem partnerstvu dolazi u vrijeme dok i dalje postoje nesuglasice oko nacionalističke energetske politike Lopeza Obradora, što je dovelo do pokretanja zvanične trgovinske žalbe u julu Washingtona i Ottawe.

Lopez Obrador je rekao da se trgovinski sporazum pokazao kao vrijedan instrument, ali da postoji kontinuirani rast u pacifičkim lukama s robom iz Azije, signalizirajući da dvije zemlje ostaju ovisne od azijske industrijske proizvodnje.

- Zar ne bismo mogli da proizvodimo u Americi ono što konzumiramo? Naravno, to je pitanje definicije i zajedničkog planiranja našeg budućeg razvoja - rekao je on tokom sastanka s Bidenom, prenosi Reuters.