Institut za politička istraživanja, sa sjedištem u Washingtonu, DC, rekao je da ta cifra pokazuje porast od gotovo 14 posto između 18. marta i 29. aprila.

To je bilo u istom periodu kada je oko 30 miliona Amerikanaca ostalo bez posla kao rezultat finansijskog uticaja pandemije koronavirusa, ali i kada su se berze oporavile kao rezultat ogromnih paketa stimulacije koje su poduzele vlade širom svijeta. Između 18. marta i 29. aprila, indeks S&P 500 skočio je gotovo 23 posto.

Institut je analizirao podatke Bloomberga i Forbesa.

Forbesova lista najbogatijih ljudi na svijetu pokazala je da se bogatstvo milijardera u SAD neznatno smanjilo u godini do 18. marta, na 2,9 biliona dolara sa 3,1 biliona dolara 2019., dijelom zbog pandemije. No, u narednih šest sedmica bogatstvo je naglo poraslo.

Osnivač Amazona Jeff Bezos, koji je prepoznat kao najbogatiji čovjek na svijetu, a Forbes procjenjuje da njegova imovina vrijedi 145 milijardi dolara, povećao je bogatstvo tokom pandemije.

Potražnja za online maloprodajom porasla je za vrijeme koronavirusa, a Amazon je zaposlio još 75.000 radnika.

Od početka godine njegovo se bogatstvo povećalo za 32 milijarde dolara, uprkos padu na 105 milijardi dolara tokom “Crnog četvrtka” 12. marta, kada su tržišta pretrpjela najoštriji pad od 1987. godine.

Ostali milijarderi čije je bogatstvo poraslo uslijed pandemije uključuju i izvršnog direktora Tesle Elona Muska – koji je bogatiji za gotovo 10 milijardi dolara od 1. januara.

U isto vrijeme, osnivač Zooma Eric Yuan dodao je 3,5 milijardi dolara svojoj neto vrijednosti koja je narasla na 7,4 milijarde dolara, zahvaljujući popularnosti njegovog softvera za videokonferencije. Bivši izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer svom je bogatstvu dodao više od 4 milijarde dolara.

Godine 1990. u Sjedinjenim Državama bilo je 66 milijardera koji su imali ukupno 118,8 milijardi dolara. Sjedinjene Države sada imaju 630 milijardera, čije je bogatstvo na dan 29. april 2020. ukupno iznosilo gotovo 3,4 biliona dolara.

U međuvremenu, 400 najbogatijih Amerikanaca, prema Forbesovoj listi, ima toliko kombiniranog bogatstva koliko i najsiromašnijih 64 posto američkih domaćinstava, istaknuto je u izvještaju.

Autori izvještaja preporučili su dodatni porez od 10 posto na najbogatijih 0,1 posto domaćinstava, uključujući kapitalni dohodak.

Oni su također predložili jačanje poreza na imovinu radi ograničavanja međugeneracijskih transfera bogatstva, kao i "porez na bogatstvo” koji ograničava daljnje gomilanje novca.