open-navfaktor-logo
search
Redovna njega
Sačuvajte kosu: Znakovi dehidracije koji daju do znanja da je vrijeme za hijaluronsku kiselinu
Dehidrirana i suha kosa nisu isto, i zato ta dva stanja, koja nikome nisu draga, zahtijevaju drugačije tretmane. Nekoliko je znakova uz koje možete prepoznati da vam je kosa dehidrirana, a reagirate li na vrijeme i s pravim režimom, možete se pozdraviti s tankom, beživotnom i oštećenom kosom.
02.03.2022. u 13:05
get url
text

Osjećaj dehidracije prvi je znak da kosa postaje oštećena. To ćete prepoznati ako vam je kosa bez sjaja, kruta i gruba na dodir. Vlasi kose kojima nedostaje hidracija nemaju volumen, živahnost i punoću, što dovodi do kose beživotnog, tankog i oštećenog izgleda.

Dehidracija je znak oštećenja kose prije nego ona postane zaista suha i oštećena. Suha kosa obično je rezultat prekomjernog izlaganja hemikalijama ili uređajima za stiliziranje kose koji uklanjanju prirodni masni sloj koji štiti kosu. Suhoj kosi je potreban intenzivan oporavak pomoću aminokiselina, ceramida ili keratina, dok je dehidriranoj kosi potrebna hidracijska njega i zaštita za obnovu njene punoće, mekoće i sjaja.

Hijaluronska kiselina već je dobro poznat sastojak svim ljubiteljicama njege kože. Zbog svoje sposobnosti da privlači količinu vode hiljadu putu težu od vlastite težine posjeduje nenadmašnu sposobnost hidracije. Upravo zbog toga može pomoći svakom tipu kože, ali učiniti čuda i za dehidriranu kosu.

Njene karakteristike mogu koristiti koži i vlasištu jer hijaluronska kiselina smanjuje dehidraciju i osnažuje barijeru kože, što pomaže u njezi osjetljivog vlasišta. Kada je riječ o kosi, na dugoj, suhoj, krhkoj ili lomljivoj kosi kutikula vlasi postaje oštećena, pa te vlasi više nisu zaštićene od vanjskih agresora. U optimalnom stanju vlas kose ima kompaktnu vanjsku kutikulu koja se sastoji od ljuskica, čija struktura omogućuje da voda klizi kutikulom. Iako hijaluronska kiselina ne može prodrijeti u vlas, njen prirodni afinitet prema kosi znači da se može obaviti oko oštećenih vlasi. Na taj način hijaluronska kiselina služi kao njegujući sastojak za hidraciju, a vlas kose štiti od utjecaja trenja da ne bi postala lomljiva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.