open-navfaktor-logo
search
Bivši i sadašnji vlasnik
Sabrina Buljubašić otkrila: Čija je strategija bolja, Tanova ili Namova?
Generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić u proteklom periodu je od strane navijača Bordo kluba označena kao jedan od glavnih krivaca za loše rezultate tima u drugom dijelu sezone.
25.05.2021. u 14:08
get url
text

Buljubašić nije željela pretjerano komentarisati činjenicu da je Borac, tim s duplo manjim budžetom u odnosu na Sarajevo, trijumfovao u šampionskoj utrci sa ekipom sa Koševa.

- Neću komentarisati druge klubove i njihove finansije. Što se tiče naših, 2018. sam održala press konferenciju i ne volim biti puno u javnosti. Mi smo 2016/2017. napravili platne kategorije, sistem, srezali smo troškove, a Vincent Tan je poslao miliona eura, a bila su planirano tri - prisjetila se Buljubašić nekih dešavanja iz prošlosti, te nastavila:

- Napravili smo tada veliki pomak, a strategija je bila da akademci moraju igrati u prvom planu. Gledali smo da to ne utiče na rezultate, ali da ti mladi igraju. Smanjili smo troškove, nismo dovodili skupe igrače, napravili smo prodaju igrača, te zaradili novac.

Ipak, do promjene u klupskoj politici stiglo je s promjenom većinskog vlasnika.

- Dolaskom novog investitora strategija nije bila ista. Doveli smo igrače koji su možda preskupi za naše uvjete. Gospodinu Namu sam rekla da se ne slažem sa tim sistemom, ali ne mogu ja odlučivati u kojem sistemu da ide klub - kazala je Buljubašić.

Generalna direktorica je kazala da je bilo novca, da bi bilo i pojačanja...

- Da smo imali novca možda bi doveli Čatakovića ili Hadžića. Ne mogu ja birati da li je Velkoski bolji od Dupovca, to nije moja struka, ali mogu finansijski dati mišljenje. Ljude zanima sistem. Vijetnamci su tražili da mi radimo budžet, a mi smo ga radili na sistemu budžeta da se zna kada se ide na pripreme koliko nam treba soba za igrača, koliko ishrane i sve ostalo - objasnila je Buljubašić, te naglasila kako se s nekim stvarima u radu sportskog segmenta nije slagala.

- Nisam se slagala sa dovođenjem nekih pojačanja, imam i dokaz za to. Ipak, zna se gdje je svaka marka u klubu. Sve što nije u sklopu budžeta, traži se dodatno odobrenje od gospodina Nama. Upozoravala se da ćemo možda otići u pogrešnom smjeru - dodala je Buljubašić.

Mladi igrači su kod Vinka Marinovića dobijali dosta manju minutažu nego li kod Husrefa Musemića, a direktorica je objasnila i zašto je to bilo tako.

- Tan je forsirao akademiju. Gospodin Nam je imao drugačiju strategiju. On je vidio da kupujemo igrače, da dovodimo skupe igrače i smatrao je da je to dobar put. Ispostavilo se da to nije pravi put, izgubili smo Akademiju, mlade igrače... - kazala je Buljubašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.