open-navfaktor-logo
search
Poziv vladi
Sabor SPC-a u Podgorici: Branit ćemo svoje svetinje, povucite prijedlog zakona
Razlog za današnje okupljanje vjernika SPC u Crnoj Gori je prijedlog novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada
15.06.2019. u 14:08
get url
text

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je danas crnogorsku Vladu da u razumnom roku povuče iz procedure prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručujući da će ukoliko to ne bude urađeno, još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava, javlja Anadolu Agency (AA). 

U Podgorici je danas povodom obilježavanja Trojičindanskog sabora ispred hrama Hristovog vaskresenja, gdje se okupilo više hiljada vjernika, poručeno da je SPC dužna da čuva dostojastvo, identitet i svetinje Crkve. Razlog za današnje okupljanje vjernika SPC u Crnoj Gori je prijedlog novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada. Prema tom prijedlogu, svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Srbiji 1918. godine, a koji kasnije nisu na zakonit način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, postaće državna imovina. 

Zbog toga, današnjim proglasom, iz SPC poručuju da će braniti svoje svetinje. 

-Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče prijedlog zakona. Ukoliko to vlada što skorIje ne uradi, mi ćemo još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se zaklinjemo da ćemo čuvati, braniti i obnavljati svoje svetinje, crkve, manastire i grobove naših predaka - navodi se u proglasu. 

Proglas je u ime mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, mileševskog Atanasija, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, dioklijskog Metodija i umirovljenog zahumsko-hercegovački Atanasije, pročitao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. 

U proglasu eparhija ocjenjuje se da je predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske i da pisanju toga akta nije prethodio transparentni dijalog. Ocjenjuje se da su prekršene brojne procedure i da su Crkva i vjerske zajednica bile diskriminisane od početka. 

-Pored više zahtjeva, predstavnicima Crkve nije omogućeno učešče u radnoj grupi za izradu zakona. Predstavnici vlasti i ne kriju da je ovo zakon protiv SPC - kaže se u proglasu. 

Navodi se da je zakon isključivo protiv Crkve i elementarnih prava pravoslavnih vjernika i sveštenstva. 

-U sekularnoj državi više je nego jasno da se prijedlogom priprema otimanje crkvene imovine. Stvar je dovedena do apsurda, jer se Crkva optužuje da je nezakonito stekla pravo svojine nad imovinom - navodi se u proglasu. 

Sabor SPC-a, Podgorica

Dodaje se da SPC ne traži privilegije, nego poštovanje prava na slobodu vjere u sopstvenoj državi. U proglasu se ocjenjuje i da prijedlog zakona, u značajnom broju njegovih odredbi, predstavlja suprotnost slobodi vjere, toleranciji i dijalogu. 

-Vlada Crne Gore ima obavezu da pripremi zakon koji će obezbijediti ravnopravnost i jednakost, i koji će dobrovoljno biti poštovan i primjenjivan od svih zajedno - navodi se u proglasu. 

Mitropolit Amfilohije je ranije danas, tokom litirguje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne da stvaraju razdore i mržnju. 

-Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju i da na tome grade budućnost Crne Gore - rekao je Amfilohije. 

Povodom prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je kazao da će država obnoviti autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, što je izazvalo žestoke reakcije kod pripadnika SPC u Crnoj Gori, prosrpskih političkih partija, kao i unutar vladajućih struktura u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.