open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Sabor Islamske zajednice: Zabrinutost zbog stanja u zemlji, spriječiti ugrožavanje mira
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem Safeta Softića, održao svoju redovnu sjednicu. Na sjednici je potvrđena odluka reisu-l-uleme o imenovanju muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića na novi petogodišnji mandat.
26.12.2021. u 11:56
get url
text
Sabor IZ u BiH

U nastavku sjednice, Sabor je razmatrao i usvojio plan rada organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, budžet organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, te je donesena odluka o izvršenju budžeta za 2022. godinu.

Također, razmatran je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme, kao i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o organiziranju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u dijaspori.

- Imali smo opširniju raspravu o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme. Usvojeno, na neki način, sužava broj mogućih kandidata za reisu-l-ulemu, svakog budućeg kandidata veže za aktivan rad u Islamskoj zajednici. Naime, predviđeno je da onaj ko bude kandidat za reisu-l-ulemu, u trenutku kandidature, mora iza sebe imati 15 godina na funkciji istaknutog alima unutar Islamske zajednice - izjavio je poslije sjednice predsjednik Sabora Safet Softić.

Sabor Islamske zajednice na današnjoj sjednici usvojio je Rezoluciju o neophodnosti očuvanja mira u Bosni i Hercegovini i državne suverenosti i cjelovitosti.

- Situacija u Bosni i Hercegovini je zaista složena, sabornici su opravdano zabrinuti, stoga je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, predložio tekst Rezolucije, koji je bio na plodonosnoj raspravi unutar Sabora Islamske zajednice. Na kraju smo definisali tekst, koji je jednoglasno usvojen i koji upućuje određene poruke u ime Sabora Islamske zajednice, ali i općenito Islamske zajednice, u odnosu na stanje i vrijeme u kojem živimo.

To je izraz zabrinutosti za stanje u kojem jesmo i poziv svim odgovornim koji treba da djeluju u ovom vremenu, kako bismo spriječili ono najgore, a kako to Rezolucija i kaže: da se ugrozi mir u zemlji - naglasio je predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.