open-navfaktor-logo
search
Naser Orić i drugi
Sabahudin Muhić u bolnici, odgođeno suđenje
Suđenje je odgođeno jer se drugooptuženi u ovom predmetu trenutno nalazi na UKC-u Tuzla zbog zdravstvenih problema
19.10.2018. u 13:21
get url
text

{$galerijaFotografija}

U Sudu BiH danas je odgođeno suđenje komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, koje Tužilaštvo BiH tereti za navodne ratne zločine u Srebrenici i Bratuncu.

Suđenje je odgođeno jer se drugooptuženi u ovom predmetu trenutno nalazi na UKC-u Tuzla zbog zdravstvenih problema.

Ročište je odgođeno za 2. novembar kada će biti uloženi materijalni dokazi odbrane, a tužilac Miroslav Janjić iznijeti završne riječi, što je bilo previđeno za danas.

Nasera Orića i Sabahudina Muhića Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću od samog početka prate brojne kontroverze, a koje se tiču načina vođenja postupka, a posebno kredibiliteta svjedoka O-1, koji je ključni svjedok optužbe i na čijim se iskazima u najvećem dijelu zasniva optužnica Tužilaštva.

Prvostepeno vijeće ga je odbacilo kao nepouzdanog svjedoka, čijim se iskazima ne može pokloniti vjera, budući da je u više navrata o istim događajima svjedočio različito, imenujući različite ljude kao počinioce određenih djela. Njegovi iskazi su se u odlučnim činjenicama razlikovali od iskaza svih ostalih svjedoka, kako optužbe, tako i odbrane,  a nisu se poklapali ni sa materijalnim dokazima u ovom predmetu.

Odbrana je sve vrijeme postupka isticala da je svjedok ušao u proces protiv Orića i Muhića kako bi izbjegao krivično gonjenje u predmetu koji se protiv njega vodio u Tuzlanskom kantonu zbog razbojničke krađe na štetu starije žene, kao i da je prije toga 11 puta pravosnažno osuđivan.

Osim u predmetu protiv Orića i Muhića, isti svjedok pojavljuje se kao "ključni svjedok" u najmanje još dva predmeta protiv Bošnjaka iz Podrinja.

Zanimljivo je i da je ovog svjedoka prvostepeno vijeće u predmetu protiv Orića proglasilo nekredibilnim, a onda mu je sudsko vijeće sastavljeno od istih sudija u drugom predmetu povjerovalo.

20181019114756_0J4A9550.JPG
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.