Pripadnik Vojske RS-a

Sabahudin Kajdić optužen za zločine nad Bošnjacima u Prijedoru

Objavljeno: 05.12.2019. u 09:22

Tereti se za ubistva, mečenje i zastrašivanje civila

FOTO: Birn

Tužilaštvo BiH podigilo je optužnicu protiv Sabahudina Kajdića, zvanog Saša, rođenog 1969. godine u Prijedoru. Tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva kao krivično djelo zločina  protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, općina Prijedor, sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive.

Također, optuženi se tereti za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti. Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije